logo
DOLAR32.73%-0.61
EURO35.21%-0.09
Eur/Usd1.07%0
Gram Altın2327.04%0.01

9. Yargı Paketi son dakika: Yeni yargı paketinde son durum ne? 9. Yargı Paketi içeriği nasıl, af var mı?

9. Yargı Paketi son dakika gelişmeleri anbean takip ediliyor. Toplumun büyük kesimini kapsayacak yeni yargı paketi ile ilgili çalışmalar nihayete ererken, paketin AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler tarafından Meclis'te sunulduğu kaydedildi. Peki, yeni yargı paketinde son durum ne? 9. Yargı Paketi içeriği nasıl, af var mı? İşte ayrıntılar…

şenay yurtalan
şenay yurtalan

Oluşturma: 03.07.2024 17:37

Güncelleme: 03.07.2024 17:37

9-yargi-paketi-son-dakika-yeni-yargi-paketinde-son-durum-ne-9-yargi-paketi-icerigi-nasil-af-var-mi-17122-img

9. Yargı Paketi içeriği özellikle af bekleyenler için büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz günlerde Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda yeni yargı paketinin içeriğine dair ipuçları verilmişti. Birçok yeni düzenlemenin yer aldığı pakette kadınların soyadı kullanımı da dahil olmak üzere hakaret davaları ve arabuluculuk düzenlemesi gibi önemli konular yer alıyor.

YENİ YARGI PAKETİNDE SON DURUM NE?

Halk arasında 9. Yargı Paketi olarak da bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 3 Temmuz Çarşamba günü TBMM Başkanlığına sunuldu. 9. Yargı Paketi’nin, TBMM'de kabul edilmesinin ardından kısa süre içerisinde yasalaşması bekleniyor.

9. YARGI PAKETİ İÇERİĞİ

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler tarafından yapılan açıklamaya göre 9. Yargı Paketi ile 20 farklı kanunda değişiklik veya düzenleme yapılacak. Paket 38 maddeden oluşacak.

Yeni yargı paketinde yer alan düzenlemeler hayata geçtiğinde

  1. Evlat edinenlerin adları, evlatlığın ana ve baba adı olarak yazılabilmesine imkan tanınacak,
  1. Evlenen kadının soyadına ilişkin düzenleme ile kullanılacak soyadı nedeniyle aile bütünlüğünün zarar görmemesi ve çocukların olumsuz etkilenmemesi amacıyla kadınların evlenince eşlerinin soyadını alacağı ve isterlerse önceki soyadlarını da kullanabilecekler.
  1. Anaya da baba ile çocuk arasındaki soybağının reddi için de dava açma hakkı teklifi pakette yer alacak.
  1. Uzlaşma görüşmeleri sırasında tespit edilemeyen veya uzlaşmadan sonra ortaya çıkan zararlara ilişkin tazminat davası açılabilmesine imkan sağlanacak.
  1. Barolara yeni imkanlar getirilecek.
  1. Bölge İdare Mahkemesi tarafından ilk kez verilen bazı kararlara karşı temyiz imkanı getirilecek.
  1. Düzenlemeyle, soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan hakaret suçu bakımından şikayet süresinin, her ne suretle olursa olsun fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren 2 yılı geçemeyecek.
  1. Arabuluculuğun etkinliğinin artırılmasına yönelik de düzenlemelerin bulunacak.
  1. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavları'ndaki soru sayısının 100'den 120'ye çıkarılacak.
  1. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun kayyum olarak atanmasına imkan veren düzenlemenin uygulama süresi 5 yıl uzatılacak.
  1. Karayolları Trafik Kanunu uyarınca, sahipleri tarafından teslim alınmayan veya sahiplerine ulaşılamayan ve yediemin otoparklarında bulunan araçların satış usulü kolaylaştırılacak.
  1. Vakıfların yaşaması ve topluma sunacakları hizmetlerin devamı için de mazbut vakıfların, yargı harçlarından ve teminat gösterme zorunluluğundan muaf tutulması sağlanacak.

AF VAR MI?

Şu ana kadar yapılan açıklamalarda 9. Yargı Paketi’nde mahkumlar için bir af olacağına dair bit bilgi bulunmuyor.

9. YARGI PAKETİ MECLİS’TEN NE ZAMAN GEÇECEK?

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler açıklamasında "Temmuzun üçüncü haftası gibi Meclis çalışmalarımızı tamamlamayı arzu ediyoruz" ifadelerini kullandı.