Muharrem ayı orucu, Ramazan ayından sonra en çok tutulan oruçlar arasında yer alıyor. Her yıl Hicri takvimin başlangıcı olan bu ayda milyonlarca kişi oruç tutuyor. İslam ve insanlık tarihi açısından önemli olayların yaşandığı bu ayın başlangıcı ve 2024 Aşure günü tarihi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından paylaşılan dini günler takviminde yerini aldı…


MUHARREM AYI ORUCU NE ZAMAN BAŞLIYOR, KAÇ GÜN TUTULACAK?


Muharrem ayı bu yıl 7 Temmuz Pazar günü başlıyor.

Pek çok kişi Muharrem ayının ilk gününden 10. Gününde idrak edilen Aşure gününe kadar oruç tutuyor. Bu şekilde bir oruç tutmak isteyenlerin 6 Temmuz Cumartesi gecesi ilk sahurlarını yapması gerekiyor.


Diğer yandan Muharrem ayının başında, ortasında ve sonunda da oruç tutmanın faziletli olacağına dair tavsiyeler bulunuyor.

Muharrem ayı orucu farz bir ibadet olmamakla birlikte sünnet hükmünde yer almaktadır. Genel olarak Aşure günü oruç tutulmakla birlikte günün tek olarak tutulmaması tavsiye edilmiş, eğer Aşure gününde oruç tutulacaksa, 9-10 Muharrem yahut 10-11 Muharrem’de tutulması önerilmiştir.



Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Muharrem ayı orucu hakkındaki açıklaması şu şekilde:


“Muharrem” hürmet edilen anlamındadır. Bu ay Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah’ın ayı diye nitelendirilmiştir (Müslim, Sıyâm, 202-203 [1163]). Bu niteleme Muharrem ayının faziletine, ilahî feyz ve bereketinin bolluğuna işarettir.

Resûlullah (s.a.s.), bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 202-203 [1163]).


Muharremin onuncu günü âşûrâ günüdür. Bugün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, 3/92). Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu Müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69 [2004]). Hz. Peygamber (s.a.s.) Medine’ye gelince, Yahudilerin âşûrâ gününde oruç tuttuklarını görmüş ve “Bugün niçin oruç tutuyorsunuz?” diye sormuştu. “Bu, hayırlı bir gündür. Allah, o günde İsrâiloğulları’nı düşmanlarından kurtardı. Hz. Mûsâ o gün (şükür olarak) oruç tuttu” dediklerinde Resûlullah da (s.a.s.) “Ben Mûsâ’ya sizden daha layığım (yakınım).” buyurup o gün oruç tuttu ve Müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti (Buhârî, Savm, 69 [2004];


Müslim, Sıyâm, 127-128 [1130]). Hz. Peygamber’in (s.a.s.) bu günde oruç tutulmasını teşvik eden başka hadisleri de vardır. Bir hadiste, “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim.” (Müslim, Sıyâm, 196-197 [1162]) buyurmuştur.

Hz. Peygamber’in (s.a.s.) Yahudilere muhalefet için ertesi sene âşûrâ orucunu Muharremin dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi (Müslim, Sıyâm, 133-134 [1134]); bu orucun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret etmektedir (bkz. Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 1/241 [2154]).


Şu da bilinmelidir ki, Ramazan orucu farz kılınınca Hz. Peygamber (s.a.s.), isteyenlerin âşûrâ orucu tutup isteyenlerin tutmayabileceğini belirtmiştir (Buhârî, Savm, 69 [2001]; Müslim, Sıyâm, 113-126 [1125-1129]).



2024 AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?


Muharrem ayının 10. gününde idrak edilen Aşure günü bu yıl 16 Temmuz Salı günü idrak edilecek.