Merih Demiral’in galibiyet sevinci sırasında yaptığı bozkurt işareti tartışmalara neden oldu. Genç futbolcunun bu hareketi UEFA tarafından “Uygunsuz” olarak nitelendirildi. Oysaki bugüne kadar dünya genelinde spor, sanat ve siyaset camiasından pek çok kişi bozkurt işareti yaparak kameralara poz vermişti. Peki bozkurt işareti Avusturya’da neden yasak? Bozkurt işaretinin anlamı ne? İşte yanıtı…



BOZKURT İŞARETİ AVUSTURYA’DA NEDEN YASAK?


Avusturya’da "aşırıcılık ve siyasal İslam ile mücadele" gerekçesiyle aralarında "Bozkurt" sembolünün de bulunduğu, çeşitli gruplara ait işaret ve sembollerin kullanımını yasaklayan "Sembol Yasası" Aralık 2018'de Meclis'te kabul edildikten sonra, 1 Mart 2019 itibariyle yürürlüğe girdi.


Ülkede 2015'te DEAŞ ve El Kaide gibi terör örgütlerinin propagandalarını önlemek amacıyla hayata geçirilen sembol yasası, Müslüman Kardeşler, HAMAS, Lübnan’daki Hizbullah’ın askeri kanadı, terör örgütü PKK, Hırvat milliyetçi USTAŞA gibi gruplara ait sembol ve işaretler de dahil edilerek genişletildi.


Yasa kapsamında bu gruplara ait yaklaşık 13 flama, sembol ve işaret yasaklanırken, yasaya aykırı davrananlara para veya bir ay hapis cezası verilebileceği kaydedildi.


Bulundukları ülkelerde yasal çerçevede faaliyetlerini yürüten Müslüman Kardeşler’e ait amblem ve MHP ve Ülkü Ocaklarının kullandığı Bozkurt işaretinin yasaklanması, PKK terör örgütüyle aynı kefeye konulması tepkilere neden olmuştu.

Türkiye’nin sert tepki gösterdiği yasada, hangi sembol, amblem ve flamaların kullanılmayacağı resimli şekilde anlatıldı. Buna göre Bozkurt işareti, hilal içinde Bozkurt sembollerinin çeşitli versiyonları yasak listesine girdi.


BOZKURT İŞARETİNİN ANLAMI NE?


Bozkurt işareti, bozkurt selâmı veya bozkurt hareketi, Türk milliyetçiliğini ve Türkçülüğü sembolize eden bir el işaretidir. Türk Mitolojisinden anlam taşıyan bu sembol siyasi görüş tanımaksızın tarih boyunca Türk milliyetçileri ve Türkler tarafından kullanılmıştır.