Engellilik yüzdeleri yüzde 90 ve üzeri olan vatandaşlar sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutuluyor. Bununla birlikte engellilik yüzdesi yüzde 40-89 arasında olanlara ise ÖTV indirimi yüzde 26,3 oranında uygulanıyor. Ancak son günlerde bu uygulamanın sona ereceği ve engellilerin ÖTV’siz araç alamayacağı yönünde söylentiler yer alıyor. Engelli olup, ÖTV muafiyeti ve ÖTV indirimiden yararlanmak isteyenler bu söylentilerin doğruluk payını araştırırken, Bakan Göktaş da konuya ilişkin açıklama yaptı.


ENGELLİLER ÖTV’SİZ ARAÇ ALAMAYACAK MI? BAKAN GÖKTAŞ AÇIKLADI


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş engellilerin artık ÖTV’siz araç alamayacağına dair iddiaya ilişkin, “Bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu açık ancak engellileri mağdur edecek düzenlemeyi hayata geçirmeyiz.” dedi.

Bu konuda engellilerden çok fazla şikâyet aldıklarına dikkat çeken Göktaş; “Engelli vatandaşlarımızın araç alımlarında herhangi bir olumsuzluk yaşamamaları ve bu haktan mahrum kalmamaları için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diyen Göktaş, bu uygulamanın suistimal edilmesinin kamuoyunda rahatsızlık yarattığına vurgu yaptı.



ENGELLİ ARAÇ LİMİTİ NE KADAR?


Özel Tüketim Vergisi engelli araç limiti 2023 yılında 1.004.200 TL olarak uygulanıyordu. 2024 yılı için ise limit 1.591.255 TL'ye yükseltildi. Böylece bu kapsamda yer alan vatandaşlar, vergiler dahil söz konusu nihai fiyatı ve motor hacmi 1.6 litreyi geçmemek kaydıyla sıfır kilometre otomobil satın alabiliyor.

 

YÜZDE 40 ENGELLİ RAPORU İLE ARAÇ ALIM ŞARTLARI VE ÖTV İNDİRİM ORANI


Sıfır araç alımında kişinin engellilik oranı yüzde 40-89 arasında ise ÖTV indirimi yüzde 26,3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde15,24 oranında uygulanır. Yüzde 40 engelli ÖTV indirimi ile araç almak isteyen kişilerin öncellikle engelli araç alma şartlarını sağlaması gerekir. Engelli raporu ile araç alma şartları şu şekildedir.

  1. Engelli raporu ile araba almak için engelli bireyin en az %40 uzuv kaybının olması
  2. Aracı alacak kişinin 18 yaşından büyük olması,
  3. Tam teşekküllü hastaneden alınan engellilik raporunda %40-%89 arasında engellilik oranına sahip olması ve “Sürücü belgesi alabilir” ibaresinin yer alması,
  4. %40 engelli kişinin engel durumundan dolayı aksamlı bir araç kullanması gerekiyorsa engelli raporunda “Tertibatlı araç kullanır” ibaresinin, herhangi bir tertibat gerekli değilse “Tertibatlı olmaksızın ÖTV indiriminden faydalanır” ibaresinin bulunması,
  5. Engelli kişinin raporunda “Otomatik vitesli araç kullanabilir” veya “Otomatik vitesli araç kullanamaz” ibaresi yer alıyorsa bu şartlara uygun bir araç satın almak zorunda olması,
  6. Engelli raporu ile araç almak için engelli bireyin rapordaki şartlara göre hazırlanmış bir araç alacak olması ve araç almadan önce A veya B sınıfı ehliyetlerden birine sahip olması şartı aranır.