Ekim ayı enflasyon raporu ve işsizlik oranları açıklandı. Ekim ayı enflasyon verileri yayımlandıktan sonra asgari ücret ve emekli zam oranları hakkındaki tahminler bir kez daha şekillendi. Emekli zam oranları hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulunan SGK Başuzmanı İsa Karakaş, SGK mevzuatına göre, ÜFE, TÜFE verilerini ele alarak değerlendirdi.
''EMEKLİ MAAŞI TÜFE’YE GÖRE ARTMASI GEREKİR''
SGK Başuzmanı Karakaş yaptığı açıklamada, ''SGK mevzuatı gereğince emeklilerin gelir ve aylıklarının, her yılın Ocak ödeme tarihlerinden geçerli olmak üzere, bir önceki 6 aylık döneme göre Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan en son temel yıllı tüketici fiyatları genel indeksindeki değişim oranı (TÜFE) kadar artırılarak belirlenmesi gerekmektedir'' diyerek başladı. SGK Başuzmanı Karakaş, ''Bu belirleme şekli hem kendi çalışmalarından dolayı maaş alanlar emekliler hem de ölen sigortalıların hak sahiplerine bağlanmış olan aylık ve gelirler için de geçerli bulunmaktadır'' dedi.
4 AYLIK ENFLASYONA GÖRE EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?
TÜİK’in Ekim ayı enflasyonu da açıklanmasıyla birlikte, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin 4 aylık enflasyona göre maaşlarında ne kadar artış olacağının merak edildiğini dile getiren SGK Başuzmanı Karakaş, şunları ifade etti:
''TÜFE'deki (2003=100) değişim 2024 yılı ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,88, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 39,77, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,58 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 26,14 ile ulaştırma oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 93,66 ile eğitim oldu.
Ay/Yıl |
TÜFE (Yıllık % Değişim) |
TÜFE (Aylık % Değişim) |
10-2024 |
48.58 |
2.88 |
09-2024 |
49.38 |
2.97 |
08-2024 |
51.97 |
2.47 |
07-2024 |
61.78 |
3.23 |
Buna göre, Temmuz + Ağustos + Eylül ve Ekim ayları itibarıyla 4 aylık enflasyon farkı yüzde 8,93 olarak gerçekleşmiştir. Geriye sadece kasım ve aralık aylarına ilişkin 2 aylık enflasyon verileri kalmıştır''
''REFAH PAYI VERİLMEZSE BİLE KÖK MAAŞI 17 BİN 328’ YÜKSELECEK''
Eylül ayı itibarıyla her SSK ve BAĞ-KUR emeklisinin maaşına yüzde 8,93 oranında zam göründüğünü, Ekim ayı itibarıyla bu oran yüzde 12,07’ye yükseldiğini vurgulayan SGK Başuzmanı Karakaş, örnek vererek tahmini zam oranını şu şekilde belirtti:
''Örneğin kök maaşı 15.200 TL olan SSK veya BAĞ-KUR emeklisi Eylül ayı enflasyon verisi ile refah payı verilmezse dahi bugün itibarıyla maaşı en az 17 bin 35 TL’ye yükselmiştir. Başka bir örnek olarak kök maaşı 11.000 TL olan bir emeklinin aynı şekilde Eylül ayı enflasyon verisi ile refah payı verilmezse dahi bugün itibarıyla 12 bin 328 TL maaşa hak kazanmaktadır. Bu rakam taban aylık olan 12.500 TL’nin altında olduğundan bugün itibarıyla yapılan güncelleme bu emeklimizin cebine pozitif olarak yansımayacaktır''
''YILLIK ENFLASYON YÜZDE 45’İN ALTINA GELMEYECEK''
Orta Vadeli Programda 2024 yılı enflasyon hedefi yüzde 41,5 olarak güncellendiğini hatırlatan SGK Başuzmanı Karakaş, ''Ancak Ekim ayı enflasyonu piyasa beklenti anket tahminlerinin üzerinde gelmiştir. Geriye kalan 2 aylık enflasyon verisi göz önünde bulundurulduğunda yıllık enflasyonun yüzde 45’in altında gelmeyeceğini söyleyebiliriz'' diyerek ifade etti.
Ocak ayında refah payı hariç olmak üzere SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine azami yüzde 16 civarında güncelleme yapılmasının öngören SGK Başuzmanı Karakaş, ''Ocak ayında maaşı 12.360 TL olan bir BAĞ-KUR emeklisinin eline geçmesi 14.338 TL, Maaşı 17.980 TL olan bir SSK emeklisinin ise maaşının 20.857 TL’ye yükselmesi kuvvetle muhtemel hâle gelmiştir'' diye açıkladı.
''HÜKÜMET CÖMERT DAVRANMAYACAK''
SGK Başuzmanı yaptığı açıklamada son olarak kök maaşı hakkındaki tahminlerini ve hükümetin politikasını ele alarak şunları ifade etti:
''Geçen Temmuz ayında kök maaşı yani hazine desteği olmadan gerçek maaşı taban maaş olan 10 bin TL’nin altında olanların emekli aylıkları 12.500 TL’ye yükseltilmiştir. Ekonomi yönetiminin hedefleri tutturmak için sıkı para politikasını uygulamaya devam edeceği de göz önünde bulundurulduğunda yapılacak güncellemelerde hükûmetin refah payı ya da devlet desteği konusunda cömert davranmayacağı aşikârdır. Benim tahminim kök maaşı düşük olan emeklilerin taban aylıklarının en fazla 15 bin TL seviyesine çekilmesi yönündedir''