Son yıllarda başta Ortadoğu’da olmak üzere yaşanan savaşların ardından ülkeler kendi güvenlik sistemlerine katkıda bulunmak amacıyla savunma sistemlerini geliştirmek için adımlar atmaya başladı. Almanya kısa ve çok kısa menzilli hava savunma sistemleri geliştirme kararı alırken, ABD ise 5 milyar dolarlık bir yatırımla top mermisi üretimini artırarak, aylık 100 bin mermi üretmek için harekete geçti. Son olarak İngiltere Genelkurmay Başkanı Sir Tony Radakin kendi Demir Kubbe sistemlerini inşa etmek için çalışmalara başladıklarını belirtti.

Radakin, Radio 4’te yer alan programa verdiği demeçte 4 Temmuz’da İngiltere’de yapılacak seçimler öncesinde gelecek bir sonraki hükümete savunma odaklı tavsiyelerde bulundu.

"DEMİR KUBBE ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK"

Genelkurmay başkanı “Ülkemizin geleceği için savunma sanayiimize yatırım yaparak öncelikli olarak İsrail’in demir kubbesine benzeyen bir savunma sistemi oluşturmalıyız. Tabii ki bunlar bir sonraki hükümetin karar vereceği hususlar ancak dünyanın şu an içinde bulunduğu durum da göz ardı edilmemelidir. Şimdiden çalışmalara başladık” şeklinde konuştu.

FÜZELERİN YÜZDE 90'INI VURULDU

İngiltere'nin kendi Demir Kubbe savunma sistemini oluşturmaya yönelik ilgisi, İsrail'in füzelerin yaklaşık yüzde 90'ını vuran ve yılda yaklaşık 2.5 milyar sterline mal olan sisteminin etkili bulunmasının ardından geldi.

İran'ın Nisan ayında İsrail'e yönelik füze saldırısı sırasında 300'den fazla insansız hava aracı ve balistik füzenin gönderdi.

Kısa menzilli savunma sistemi, İran, Lübnan, Irak ve Yemen'den ateşlenen insansız hava araçları, seyir füzeleri ve roketlerden oluşan yaylım ateşini vurmak için kullanıldı.

Demir Kubbe gelen roketleri tespit edip yolunu belirledikten sonra önlemeye çalışıyor ve 2011'de faaliyete geçtiğinden bu yana havadan atılan binlerce silahı imha etti.

RUSYA DA KULLANDI

İsrail'in 2006 Lübnan Savaşı'ndan sonra ABD'nin desteğiyle geliştirdiği üç parçalı, milyarlarca sterlinlik hava savunma sistemi, on yılı aşkın bir süredir İsrail şehirlerinin savunmasında çok önemli bir rol oynadı ve ciddi hasar ya da kayıpları önlediği belirtiliyor.

Benzer taktikler Rusya tarafından Ukrayna'nın Batı ve Sovyet döneminden kalma karadan havaya sistemlerini patlatmak için de kullanıldı.

Sistem gelen roketleri tespit ettikten sonra rotasını belirleyerek karada herhangi bir yıkıma yol açmadan önce onları gökyüzünden fırlatıyor.

GSYİH'İN YÜZDE 2.5'İ SAVUNMAYA HARCANACAK

Geçtiğimiz aylarda ülkelerin içinde bulunduğu jeopolitik tehlikenin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İngiltere için inşa edilecek demir kubbe için GSYİH'nin yüzde üçünü harcamanın mantıklı bir fikir olacağını söylemişti. Sonrasında GSYİH’nin 2030 yılına kadar %2.5’ini savunmaya harcayacağını vurgulamıştı.

Öte yandan Savunma Bakanı Grant Shapps bunun savunma kuvvetleri için 75 milyar sterlinlik bir destek anlamına geleceğini belirtti.