Ekolhaber.com.tr'den Pırıl Cennet'in haberine göre; savaşlar tarih boyunca, askeri stratejiler ve teknolojilerde önemli dönüşümlere neden oldu. Araçların savaş alanındaki rolü, belki de bu dönüşümlerin en belirgin örneklerinden biriydi. İlk savaşlarda kullanılan araçlar, genellikle atlı araçlar ve basit taşıma araçlarıydı ancak, 20. yüzyılın başlarından itibaren teknolojinin gelişmesiyle motorlu araçların savaşta kullanımı, lojistikten doğrudan savaş operasyonlarına kadar geniş bir yelpazede önemli bir değişim getirdi.

Son döneme damgasını vuran araçlardan biri olan Tesla’nın Cybertruck modeline Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazon Kadirov’un tüfek entegre etmesi akıllara bu devasa aracın savaş ortamında kullanılıp kullanılamayacağına dair bazı soruları getirdi. İşte Birinci Dünya Savaşı’ndaki Ford Model T’den Afganistan’da Taliban’ın Toyota Hilux’a Körfez Savaşı’ndaki Hummer’dan günümüzdeki Cybertruck’a kadar savaşta kullanılan bazı önemli araçlar…

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI: FORD MODEL T

Ford Model T, Birinci Dünya Savaşı sırasında askeri taşıma araçları olarak kullanıldı. Zamanının en popüler ve dayanıklı otomobillerinden biri olan Model T, askeri lojistik ve malzeme taşımada önemli bir rol oynadı.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI: KÜBELWAGEN

Nazi Almanyası tarafından üretilen Kübelwagen, arazi koşullarında etkili olan bir askeri araçtı. Volkswagen tarafından üretilen bu model, İkinci Dünya Savaşı sırasında asker taşıma ve çeşitli görevlerde kullanıldı.

KÖRFEZ SAVAŞI: HUMMER

1980'lerin sonunda Amerikan askeri tarafından kullanılmaya başlanan Hummer, Körfez Savaşı'nda büyük bir ün kazandı. Yüksek dayanıklılığı ve off-road yetenekleri sayesinde savaş alanında önemli bir araç oldu.

TALİBAN: TOYOTA HILUX

Son yıllarda, özellikle Afganistan'da Taliban'ın Toyota Hilux modellerini savaş araçları olarak kullanması dikkat çekici bir örnek oluşturuyor. Toyota Hilux, dayanıklılığı ve arazi kabiliyeti ile tanınan bir pikap modeli olup, Taliban tarafından askeri ve lojistik amaçlar için tercih edilmiştir. Bu araç, hafif silahlarla donatılmış olarak, savaş alanında manevra kabiliyeti ve esneklik sağlamıştır.

TESLA CYBERTRUCK

Tesla'nın yenilikçi modeli Cybertruck, gelecekte askeri kullanım için potansiyel taşıyan bir araç olarak değerlendiriliyor. Aslında ABD ordusunda test kullanımları başlayan Cybertruck'a son günlerde Rusya’ya bağlı Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov’un tüfek entegre etmesiyle tekrar askeri alanda kullanıma dair gündeme geldi. Kadirov, Tesla'nın sahibi Elon Musk'ın kendisine hediye ettiğini iddia etti ve aracın Ukrayna'da devam eden Rus işgalinde kullanılacağını söyledi.

Kadirov Musk’a "Ve tabii ki özel askeri operasyonun tamamlanmasına katkıda bulunacak yeni icatlarınızı bekliyoruz" dedi.

Cybertruck'ın, ithalat kısıtlamalarının bulunduğu Rusya'ya nasıl ulaştığı henüz netlik kazanmadı. Musk da Kadirov'un bu iddiasıyla alakalı herhangi bir açıklamada henüz bulunmadı.

Cybertruck'ı üreten Tesla, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB) ve diğer Batılı ülkeler tarafından uygulanan kapsamlı yaptırımlar ve ihracat kontrolleri nedeniyle Rusya'ya elektrikli araçlarını ihraç edemiyor. Söz konusu yaptırımlar, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana yürürlükte bulunuyor.

Bir düzenleme de AB'nin Rusya'ya değeri 50 bin eurodan (1.85 milyon Türk Lirası) fazla olan otomobillerin ihraç edilmesini yasaklamakta ki bu da genellikle bu fiyat eşiğini aşan pek çok Tesla modelini etkiliyor.

CYBERTRUCK POTANSİYEL ASKERİ KULLANIMA UYGUN MU?

Cybertruck’ın donanımsal özelliklerine baktığımızda şasi ve zırh açısından 30X sertleştirilmiş paslanmaz çelikten üretilmiş olup, balistik camlarla donatılmıştır. Bu malzeme, yüksek dayanıklılık ve zırh koruması sağlar. Elektrikli dört tekerlekten çekiş sistemine sahip Cybertruck, üç motor seçeneği sunar. En güçlü versiyonu, 800 beygir gücüne kadar çıkabilir ve 0-100 km/s hızlanmayı 2.9 saniyede gerçekleştirebilir.

Tek bir şarjla yaklaşık 800 kilometreye kadar menzil sunar ve Tesla'nın süper hızlı şarj altyapısı ile uzun süreli operasyonlar için uygundur. Yüksek yere mesafe ve büyük lastikleri, zor arazi koşullarında etkili bir performans sağlar.

Bu araçlar, savaşların doğasına ve gereksinimlerine göre şekillenmiş ve askerlerin güvenliğini, hareket kabiliyetini artırmak amacıyla tasarlanmıştır. Gelecekte, savaş teknolojileri ve askeri araçlar daha da gelişmeye devam edecek gibi görünüyor…