Londra merkezli Financial Times'ın (FT) gazetesinin gizli dosyalarından dayandırdığı haberine göre Rusya, NATO ile bir çatışma durumunda nükleer kapasiteli füzeler kullanarak Avrupa'nın belirli noktalarındaki hedefleri vurmak üzere donanmasını eğitiyor.

Ekolhaber.com.tr'den Pırıl Cennet'in kaynaktan aktardığına göre; haberde, Fransa'nın batı kıyısı ve İngiltere'deki Barrow-in-Furness kadar uzak noktaları gösteren harita animasyonunda hedefte Türkiye ve Azerbaycan’ın da olması dikkat çekerken bu animasyonun Ukrayna'nın geniş çaplı işgalinden önce askerler için yapılan ayrıntılı bir sunumun parçası olduğu belirtildi.

Aynı 29 gizli Rus askeri dosyasına atıfta bulunan haber kaynağı daha önce de Moskova'nın büyük bir dünya gücüyle çatışmanın ilk aşamalarında taktik nükleer silah kullanma provası yaptığını bildirmişti.

FT'ye Batılı kaynaklar tarafından gösterilen bu belgeler, Rusya'nın Batı ile NATO sınırlarının ötesine uzanacak bir çatışma beklentisiyle Batı Avrupa'da Türkiye ve Azerbaycan’ı da kapsayacak kapsamlı saldırılar planladığını ortaya koyuyor. 2008 ve 2014 yılları arasında hazırlandığı iddia edilen dosyalar, konvansiyonel ya da taktik nükleer başlıklı füzeler için hedefler içeriyor ve nükleer saldırıların erken kullanımını vurguluyor.

Sunumda ayrıca Rusya'nın nükleer silahları su üstü gemilerine konuşlandırabileceğini ve bunun da tırmanma ya da kaza risklerini arttırabileceğini gösteriyor.

Gizli belgelerde donanmanın "yüksek manevra kabiliyetinin" "ani ve önleyici darbeler" ve "çeşitli yönlerden büyük füze saldırıları" gerçekleştirmesine olanak tanıdığı belirtiliyor. Ayrıca nükleer silahların "kural olarak" Rusya'nın hedeflerine ulaşmak için "diğer imha araçlarıyla birlikte" kullanılmak üzere tasarlandığını da ekliyor.

RUS DONANMASI 32 NATO HEDEFİNİ GÖZLÜYOR

Operasyonel kullanımdan ziyade sunum için oluşturulan haritalar, Rusya'nın deniz filoları için Avrupa'daki 32 NATO hedefini vurguluyor. Şu anda Stimson Center'da çalışan eski bir NATO yetkilisi olan William Alberque, haber kuruluşuna verdiği demeçte bu örneğin "askeri ve kritik altyapı hedefleri de dahil olmak üzere Avrupa genelinde haritalandırılan yüzlerce, hatta binlerce hedefin" küçük bir bölümü olduğunu söyledi.

Analistlerin ve eski yetkililerin görüşlerine yer verilen haberde, Rusya'nın Avrupa çapında saldırı kapasitesinin, ordusu Baltık ülkeleri ve Polonya gibi cephe ülkelerindeki NATO güçleriyle çatışmaya girdiği anda tüm kıtadaki hedeflerin risk altında olacağı anlamına geldiği belirtildi.

Bu konu üzerine Monterey'deki Middlebury Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü'nde silah kontrolü üzerine çalışan Profesör Jeffrey Lewis "Onların savaş anlayışı topyekün savaş" ifadesinde bulundu.

 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı'nın Kiev'e verdiği desteği caydırmak için geçen mayıs ayında "Bize karışmasınlar. Küçük devletler olduklarını hatırlamaları gerekiyor" diye konuşmuştu.

GÖVDE GÖSTERİSİ PLANI

Habere göre, sunumda ayrıca bir "gövde gösterisi için saldırı" olasılığı da tartışılırken bunun gerçek bir çatışmadan önce Batılı ülkelere gözdağı vermek için uzak bir bölgede bir nükleer silah patlatılması olduğu iddia ediliyor.

Rusya bu taktiği resmi olarak kabul etmemiş olsa da dosyalara göre böyle bir saldırı "stratejik olmayan hassas nükleer silahların kullanılabilirliğini ve kullanıma hazır olduğunu" ve "nükleer silah kullanma niyetini" gösteriyor.

NATO, üye ülkelerin ittifakın doğu kanadını tam ölçekli bir Rus saldırısından korumak için gereken hava savunma kapasitesinin yüzde 5'inden daha azına sahip olduğu tahmin ediliyor. Putin geçen haziran ayında Avrupa'nın Rus füze saldırılarına karşı "az ya da çok savunmasız" kalacağını iddia etmişti.

SON TATBİKATLAR DOKTRİNİN KANITI

Carnegie Endowment for International Peace'den Dara Massicot, Rus stratejistlerin, Rusya'nın sınırlı konvansiyonel kaynakları nedeniyle NATO ile bir çatışmanın ilk aşamalarında nükleer silahların çok önemli olduğunu düşündüklerini söyledi.

Sızdırılan belgeler ayrıca Rusya'nın, ABD ile 1991 yılında bu tür yetenekleri ortadan kaldırmaya yönelik bir anlaşmaya rağmen, su üstü gemilerine taktik nükleer silah yerleştirme yeteneğini koruduğunu da ortaya koyuyor. Belgelerde bu varlıklar arasında nükleer başlıklı denizaltı savar füzeler ve gemi tabanlı uçaksavar güdümlü füzeler de yer alıyor.

Öte yandan uzmanlar, stratejik balistik füze denizaltılarına kıyasla fırtına hasarına veya düşman saldırılarına karşı daha savunmasız olan su üstü gemilerinde nükleer silah taşımanın risklerinin altını çizdi.

Haberde, bu tatbikatlardan alınan görüntülerde Rus birliklerinin nükleer savaş başlıklarını kullanma prosedürlerini uyguladıkları görülürken potansiyel kullanım için hazırlıkların devam ettiğine de dikkat çekildi.