İstanbul 2 No’lu Barosu Başkanı Yasin Şamlı beraberindeki 10 hukukçu ve TBMM heyeti ile İsrail’in soykırım davasının uluslararası kurumlarla istişare edilmesi için Hollanda’nın Lahey şehrine geldi. TBMM heyetinde Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel ile Anayasa Komisyonu Üyesi ve Denizli Milletvekili Cahit Özkan yer aldı.

Heyetler, yarın öğleden önce Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) ve öğleden sonra Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) temaslarda bulunacak.

KADIN VE ÇOCUKLAR İÇİN ÖZEL DOSYA

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yüksel, Anadolu Ajansı muhabirine, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ölen sivillerin büyük çoğunluğunun kadınlar ve çocuklardan oluştuğunu ifade ederek, kadınlara ve çocuklara yönelik ihlaller için ayrı dosyalar hazırlandığını belirtti.

Uluslararası hukukta kadınlara ve çocuklara yönelik daha kapsamlı bir koruma rejimi bulunduğunu anlatan Yüksel, İsrail'in suçlarının hesabının sorulması için uluslararası kuruluşları ve mekanizmaları harekete geçirmeye devam edeceklerini aktardı.

Türkiye olarak Filistin halkını hiçbir zaman yalnız bırakmayacaklarını vurgulayan Yüksel, uluslararası her platforma Filistin'in haklarını savunmaya devam edeceklerini ifade etti.

EK DELİLLER SUNULACAK

İstanbul 2 No'lu Barosu Başkanı Şamlı da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında savaş suçu, insanlığa karşı suçlar ve soykırım suçları işleyen şüphelilerin cezalandırılması için daha önce UCM Savcılığı'na sundukları 3 klasörlük delillere ek 5 klasör daha delil sunacaklarını belirtti.

KSYÖ'de temaslarda bulunacaklarını ifade eden Şamlı, İsrail ordusunun Gazze'de kullandığı kimyasal silahlara ilişkin inceleme yapılması gerektiğini kaydetti.

Soykırım suçu işleyen İsrail'in gereken cezayı alması için Baro olarak tüm girişimlerde bulunduklarını dile getiren Şamlı, çocuk soykırımı ve kadın soykırımı için İstanbul 2 Nolu Barosu komisyonlarınca hazırlanan iki dosyayı da UCM'nin yanı sıra ilgili Birleşmiş Milletler kurum ve kuruluşlarına ileteceklerinin altını çizdi.

NE OLMUŞTU?

Güney Afrika Cumhuriyeti, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle 29 Aralık 2023'te İsrail aleyhine UAD'de dava açmıştı.

Güney Afrika, Gazze'deki durumun aciliyet teşkil etmesi sebebiyle UAD'den ihtiyati tedbirlere hükmetmesini istemiş ve tedbir talebine ilişkin duruşmalar 11-12 Ocak tarihlerinde Hollanda'nın Lahey kentindeki Barış Sarayı'nda yapılmıştı.

Divan, 26 Ocak'ta açıkladığı tedbir kararlarında, İsrail’in Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesinde tanımlanan fiillerin işlenmemesi için elinden gelen tüm önlemleri almasına, İsrail ordusunun Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesindeki fiilleri işlemesini engelleyecek önlemleri ivedilikle almasına, Gazze'deki Filistinlilere yönelik soykırım çağrısı yapanları önlemek, engellemek ve cezalandırmak için gereken tüm adımları atmasına, Gazze'deki Filistinlilerin karşılaştığı olumsuz yaşam koşullarını ortadan kaldırmak için ihtiyaç duyulan temel hizmetlere ve insani yardımın sağlanmasını mümkün kılan acil ve etkili önlemleri almasına, Gazze'deki Filistinlilere karşı Soykırım Sözleşmesi'nin ihlalini gösteren delillerin yok edilmesini önlemek ve korunmasını sağlamak için etkili tedbirler almasına, kararın yürürlüğe girmesinden itibaren 1 ayda alınan tüm tedbirler hakkında mahkemeye bir rapor sunmasına hükmetmişti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin davaya müdahil olacağını açıklamıştı.