Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edilen ‘Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’ ile ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ yayımlanarak yasa haline getirildi. Ticaret Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, söz konusu kanunun günlük hayatta ticareti ilgilendirerek, konut finansmanı sözleşmelerinin mesafeli usulle kurulabilmesine imkan tanıdığı, hem sektöre hem de tüketiciye kolaylık sağlandığı bildirildi.
DOĞRUDAN SATIŞ SİSTEMİ'NE ÖZEL DÜZENLEMELER GETİRİLDİ
Yürürlüğe giren tüketiciye daha etkin koruma sağlayacak düzenlemelerde saadet zinciri dolandırıcılığının bitirilmesi hedeflendi. Bu doğrultuda, dijital ve şubesiz bankacılığın yaygınlaşmasıyla uyumlu olarak tüketicilerin krediye uzaktan iletişim araçlarıyla hızlı bir şekilde ulaşmalarını sağlamak için finansmana ulaşmaları kolaylaştırıldı. Ayrıca, Doğrudan Satış Sistemi'ne özel düzenlemeler getirilerek kadınların ekonomik hayata katılmasına katkı sağlandı.
DOĞRUDAN SATIŞ SİSTEMİ'NE ALTYAPI GÜÇLENDİRMESİ
Yürürlüğe giren yasa ile, büyük çoğunluğu kadınlardan oluşan ve yaklaşık 2 milyon kişinin gelir elde etmek için faaliyette bulunduğu ekonomik büyüklüğü 10 milyar lira olan Doğrudan Satış Sistemleri'nin, yasal altyapı güçlendirme işlemleri yapıldı. Böylece hem tüketicilere hem de gelir elde etmek isteyen doğrudan satıcılara daha etkin yasal koruma imkanı sağlandı.
SAADET ZİNCİRİ KOPUYOR: PİRAMİT VE DOĞRUDAN SATIŞ AYRIMI NETLEŞTİ
Tüketiciyi korumaya dair yayınlanan kanun ile birlikte, halk arasında "Saadet Zinciri" olarak nitelenen ve yasa dışı olan piramit satışlar ile doğrudan satışlar arasındaki ayrım netleştirilerek, yasal olmayan piramit sistemlerin doğuracağı mağduriyetlerin önlenmesi hedeflendi. Bu doğrultuda, doğrudan satış şirketlerinin yükümlülükleri ile sistemin temel ilkeleri belirlendi, sistemden ürün alan tüketicilerin bilgilendirilmesi ve cayma haklarını kullanmaları kolaylaştırıldı. Kanun sayesinde yaptırım hükümleri ölçülülük ve caydırıcılık ilkelerine uygun şekilde yeniden tasarlandı.
CEZALAR, 10 KATINA KADAR UYGULANABİLECEK
Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu tarafından uygulanan idari para cezalarının caydırıcılığının artırılması amacıyla Kurul’a, bu cezaları kanunda belirlenen ölçütler çerçevesinde 10 katına kadar artırımlı uygulayabilme yetkisi tanındı. Bilgi ve belge sunma yükümlülüğüne ilişkin idari para cezası ölçülülük ilkesi göz önünde bulundurularak yeniden düzenlendi.
İDARİ PARA CEZASILARI YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Kabul edilen yasaya göre, Doğrudan Satış Sistemine ilişkin yükümlülüklere uymayanlar hakkında caydırıcı idari para cezaları uygulanması yapılacak. Ayrıca Reklam Kurulu tarafından uygulanan cezalar da uzlaşma kapsamı altına alındı. Bu kapsamda mevzuata aykırı reklam veya tüketicileri hedef alan haksız ticari uygulamalar, kanunda yer alan uzlaşma müessesi de eklendi. Böylece hem kamu alacaklarının masrafsız ve hızlı tahsili hem de yargının iş yükünün azaltılması sağlanmış oldu.
Öte yandan Bakanlık, tüketicilerin değişen ihtiyaçlarını dikkate alarak mevzuatın geliştirilmesine, iyileştirilmesine ve mağduriyet oluşmadan gerekli önlemlerin alınmasına yönelik çalışmalarını da devam ediyor. Düzenlemenin doğrudan satış ve idari para cezasına ilişkin hükümleri 9 ay sonra yürürlüğe girmesi planlanıyor.