Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın Moskova’daki görüşmesinde ikili ilişkilerin yanı sıra Ankara ile Şam arasında olası bir görüşme olup olmayacağının da görüşüldüğünü aktardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad arasında ilişki kurulmasına destek verdiğini ve Rusya'nın iki ülkenin ilişkilerini iyileştirdiğini görmek istediğini açıkladı.

ANKARA-ŞAM GÖRÜŞMESİ ÖNEMLİ

Erdoğan ile Esad'ın ağustosta Moskova'da görüşeceğine dair medyadaki haberlere yönelik soru üzerine Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, "Türkiye ve Suriye arasında çeşitli düzeylerde belli temasların organize edilmesi gündemimizde. Birçok ülke, elbette bölgede önemli bir rol üstlenen Rusya da iki ülkenin ilişki kurmasına yardımcı olmak istiyor. Bu tüm bölge için önemli” diye konuştu.

Peskov, Moskova'da bir görüşme olup olmayacağını teyit etmedi ve konu hakkında şu anda daha fazla bilgi veremeyeceğini söyledi.

GİDİŞAT UMUT VERİCİ

Görüşme öncesi basına açık yapılan konuşmada Suriye’nin de bulunduğu bölgede durumun olumsuz yönde geliştiğine işaret eden Putin, “Ticari ve ekonomik ilişkilerimize gelince, burada da birçok konu var. Umut verici gidişatlar da bulunuyor. Umarım bu konuyu da ele alırız.” diye konuştu.

MOSKOVA İLE ŞAM ZOR SÜREÇTEN GEÇTİ

Öte yandan Esad ise Rusya ile Suriye’nin geçmişten bugüne zor süreçlerden geçtiğini belirterek, “Bugün dünya genelinde ve Avrasya bölgesinde yaşanan olaylar göz önüne alındığında, bugünkü görüşmemiz tüm detayların ele alınması, olası beklentiler ve senaryoların istişare edilmesi açısından çok önemli.” dedi.

NE OLMUŞTU?

Esad hükümeti, 2011'de başlayan iç savaş sırasında ilişkilerinin sonlandığı bazı Arap ülkeleriyle ilişkileri yeniden kurdu. Ancak Esad karşıtı muhalifleri destekleyen Türkiye ile ilişkiler düzelmedi.

Esad, 15 Temmuz'da yaptığı açıklamada Erdoğan ile, Ankara'nın "teröre" verdiği destek ve Türk askerlerinin Suriye topraklarından çekilmesi gibi temel meselelerin gündeme alınması halinde görüşebileceğini söylemişti.

Erdoğan bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, Türkiye ile Suriye'nin ikili ilişkilerde yeni bir süreci başlatabileceğini belirterek, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Suriye Cumhurbaşkanı Esad'a bir davetleri olabileceğini söylemişti. Erdoğan görüşmenin yeri ve zamanı hakkında bilgi vermemişti.