Merkez Bankası, 21 Kasım bugün yaptığı faiz oranı açıklamasında, faizleri yüzde 50 oranında sabit tuttuğunu bildirdi. Spiker Mehtap Özkan Tekin’in sunduğu Son Dakika programına konuk olan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener, faiz oranının sabit tutulması hakkında, "Tam anlamıyla beklediğimiz gibi" diyerek dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
"ENFLASYON YÜZDE 45’İN ALTINDA OLDUKTAN SONRA İNDİRİM BAŞLAR"
Merkez Bankası faiz kararını değerlendiren Prof. Dr. Şener, "Yıllık enflasyon yüzde 48,58. Politika faizi yüzde 50. Arada ne kadarlık fark var? Aşağı yukarı bir buçuk puana yakın. Vatandaşların dövize yönelmemesi, Türk lirasına yönelmesi açısından bu oranlar son derece yerinde. Yani biz enflasyonda kalıcı olarak yüzde 45’in altını gördükten sonra faiz indirimlerinin başlaması gerekir" diye ifade etti.
"ENFLASYONLA MÜCADELE ETMEK LAZIM"
Prof. Dr. Şener, son üç aydır Merkez Bankası’nın yayınladığı reel sektörün beklentileri, tüketicilerin beklentileri, finans sektörünün beklentilerine değinerek şunları söyledi:
"Aralarında çok farklılıklar var. Mesela Merkez Bankası’nın gelecek yıla ilişkin enflasyon beklentisi dahi yüzde 21 seviyesinde ama tüketicilere baktığınızda hala yüzde 71’lik bir beklentiye sahip. O yüzden mutlak surette bu beklentiler kırılana kadar bu şekilde mücadeleye devam etmek lazım. Çünkü ekonominin diğer alanlarında bu mücadelenin meyveleri toplanıyor"
"FAİZ İNDİRİMLERİ İÇİN BEKLENMESİ LAZIM"
Merkez Bankası’nın aldığı sabit faiz kararına reel sektörün tepki gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Şener, "Haklı olarak reel sektör tepki gösteriyor. Çünkü kredi oranları çok yüksek. Ticarilerde yüzde 50 - 60’lık oranlardan bahsediyoruz. Tüketici kredilerinde yüzde 70’lik oranlardan bahsediyoruz. Bunlar kredi kullanılacak oranlar değil aslında. Ancak bu kredi kullanım oranları hala artmaya devam ediyor. O yüzden de Merkez Bankası’nın almış olduğu bu kararların etkileri hissedilene kadar beklenilmesi gerekiyor"
"FAİZ İNDİRİMİ İÇİN EN İDEAL SÜRE MART AYI"
Merkez Bankası faiz indirimine gidebilmesi için en erken süresin Şubat, en ideal sürenin ise Mart ayı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şener, yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
"Çünkü Aralık ayına girdiğinde asgari ücrette ne kadar artış olacağını konuşacağız. Ocak ayında enflasyonun üzerine bunların da etkisi binecek. Sadece bunlar değil, vergi, harç, pasaport vs. yeniden değerleme oranıyla birlikte yeni katkılar gelmiş olacak. Merkez Bankası’nın bu süreci de düşünerek faiz indirimlerine en erken Şubat ayında, en ideal olarak Mart ayında başlaması gerekiyor ki, istenilen sonuç kalıcı olsun"