İran devlet televizyonuna göre, dini lider Hamaney, 3 gün sonra yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin konuştu.

Katılım oranının düşük olmasının ülke düşmanlarını ümitlendireceğini, sevindireceğini ve memnun edeceğini dile getiren Hamaney, "Seçimlere katılımın yüksek olması konusu üzerinde bu denli durmamızın nedeni, İran’ın başının dik olduğunu ortaya koymak içindir." dedi.

Katılımın düşük olduğu seçimlerde ülke düşmanlarının bu durumdan propaganda amaçlı istifade ettiğine işaret eden Hamaney, "(Halk) Tembellik veya ihmal etmesin, hafife almasın, ülkenin her köşesinde seçimlere katılsın." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı adaylarının sahip olması gereken özelliklere de değinen Hamaney, "Cumhurbaşkanı, devrimin değerlerine özden bağlı olmalı ve tüm yolların ABD'den geçtiği düşüncesinde olmamalıdır" şeklinde konuştu.

İran'da cumhurbaşkanının yetkilerinin sınırlı olması ve Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin (AKK) reformist adayların birçoğunu elemesi halkın sandığa gitme oranını düşürüyor.

2021'DE KATILIM ORANI YÜZDE 48 İDİ

Haziran 2021'de düzenlenen 13. Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine ülke genelinde katılım yüzde 48,8, başkent Tahran'da ise yüzde 26 seviyesinde kalmıştı. Bu oran, 1979'daki devrimden bu yana cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılımda en düşük seviye olarak tarihe geçmişti.

En son 1 Mart'ta düzenlenen genel seçimlerde katılım oranı daha da gerilemiş ve ülke genelinde yüzde 41'e düşmüştü.

KANADA VE SUUDİ ARABİSTAN'DA OY KULLANILAMAYACAK

İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, 28 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanı seçimi için ülke dışında 344 noktada sandıklar kurulduğunu yalnızca Kanada ile Suudi Arabistan'ın bu ülkelerdeki İranlıların oy kullanması için izin vermediğini söyledi.

Vahidi, başkent Tahran'da düzenlenen kabine toplantısı sonrasında basına yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanı seçimi için ülke dışında 344 noktada İran vatandaşlarının oy kullanacağını belirtti.

Şu ana kadar yalnızca Kanada ve Suudi Arabistan'ın bu ülkelerdeki İranlıların oy kullanması için sandıkların kurulmasına izin vermediğini aktaran Vahidi, şunları kaydetti:

"İnsan haklarını savunduğunu iddia eden Kanada, vatandaşlarımızın oy kullanma hakkını kabul etmiyor.

Suudi Arabistan'da hac ziyareti için önemli sayıda vatandaşımız bulunuyor ancak Suudi Arabistan henüz bu ülkedeki vatandaşlarımızın oy kullanmasını kabul etmedi. Bu sorunun çözüleceğini umuyoruz."

NE OLMUŞTU?

İran'da 2025'te yapılması planlanan cumhurbaşkanı seçiminin, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin 19 Mayıs'ta helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından Anayasa'ya göre, 28 Haziran'da yapılması kararı alınmıştı.

Seçimde aday olmak isteyenler 30 Mayıs'ta başlamak üzere 5 gün süreyle İçişleri Bakanlığına adaylık başvurusunda bulunabilecek. Adaylık başvurusu yapan kişilerin seçime katılmak için "ehliyet" sahibi olup olmadıklarına Anayasayı Koruyucular Konseyine bağlı Denetleme Heyeti karar verecek.

Konsey; Cumhurbaşkanlığı, İran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi seçimlerine katılacak aday adayları, Anayasa'ya göre, "rejimin değerlerine bağlılıkları" yönünden değerlendiriyor.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in temsil ettiği "Velayet-i Fakih makamına ve İslami değerlere bağlılıklarında kusur bulunan" kişilerin adaylıkları reddediliyor.