Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in yayımladığı raporda, "Daha geleneksel bir makroekonomik politika bileşimi nedeniyle Türk bankaları için yeniden finansman riskleri azalmıştır. Bu durum, dış piyasalara erişimin artması ve borç ihracındaki artışla kendini göstermektedir” diye vurguladı.

DIŞ DÖVİZ TOPTAN FONLAMASINA MARUZ KALMAYA DEVAM EDEBİLİR

Fitch Ratings yaptığı değerlendirmede, “Bununla birlikte, bankalar yatırımcı duyarlılığına ve kısa vadeli borçların önemli bir payı ile önemli miktarda dış döviz toptan fonlamasına maruz kalmaya devam etmektedir” diyerek uyardı. Döviz korumalı mevduatların payındaki azalma ve mevduat dolarizasyonunun azaldığına dikkat çeken Fitch, TL istikrarına yönelik potansiyel risklerin göz önünde bulundurulmasında, yetkililerin döviz korumalı mevduat mekanizmasının gevşetmesinin kademeli olarak devam etmesini beklediklerini duyurdu.

V9Jvv 4Ob U6W6Rx B Wc Q3B A

KREDİ KARTLARI VE İHTİYAÇ KREDİLERİNDE BOZULMA

Fitch Ratings “Sıkılaştırıcı para politikasının bankaların aktif kalitesi üzerinde ılımlı bir baskı oluşturmasını ve sektörün sorunlu krediler oranında ılımlı bir artış olmasını bekliyoruz” diyerek, raporda şuna yer verdi:

“Perakende krediler, özellikle kredi kartları ve ihtiyaç kredileri, KOBİ'lerde potansiyel bir zayıflama ile birlikte halihazırda bir miktar bozulmaya uğramıştır, ancak genel varlık kalitesindeki bozulmanın bankaların karlılığı ve karşılık tamponlarına göre yönetilebilir kalmasını bekliyoruz"

''BANKALAR BASKI ALTINDA''

Fitch, bankaların net faiz marjları, artan fonlama maliyetleri, krediler üzerindeki yasal sınırlamalar ve TÜFE'ye bağlı menkul kıymet gelirlerinin görece düşük olması nedeniyle baskı altında olduğunu ileri sürdü. Ayrıca Fitch raporda "Kârlılığın makul düzeyde kalmasını ancak 2023'e kıyasla daha zayıf olmasını ve 2025'ten itibaren uygulanması halinde hiperenflasyon muhasebesinin potansiyel etkilerinin görülmesini bekliyoruz" diye belirtti.

Fitch Ratings

''TÜRK BANKALARI SERMAYE YETERLİLİK ORANLARINI DESTEKLİYOR''

"Türk bankaları, karşılık tamponları ve değer düşüklüğü öncesi kârları ile desteklenerek genel olarak yeterli sermayelendirmeye sahip" diyen Fitch Ratings, döviz cinsinden risk ağırlıklı varlıklar ve menkul kıymet portföyleri üzerindeki düzenleyici hoşgörü de raporlanan sermaye yeterlilik oranlarını desteklediğini belirtti. Fitch son olarak, "Ancak, kapitalizasyon makroekonomik risklere ve liranın değer kaybına karşı hassasiyetini korumaktadır" diye değerlendirdi.