İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin 19 Mayıs'ta geçirdiği helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından ülkede 28 Haziran'da düzenlenecek 14'üncü dönem cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylıkları kabul edilen isimler belli oldu. Anayasayı Koruyucular Konseyi, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak aday listesini İçişleri Bakanlığına göndermesinin ardından konsey tarafından onaylanan 6 ismin yer aldığı liste açıklandı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, tamamı erkek adaylardan oluşan listede, Tebriz Milletvekili Mesud Pezeşkiyan, eski Adalet ve İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi, eski Güvenlik Konseyi Sekreteri Said Celili, Tahran Belediye Başkanı Ali Rıza Zakani, Gaziler Vakfı Başkanı Amir Hüseyin Gazizade Haşemi ve Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf yer aldı.

AHMEDİNEJAD’N ADAYLIĞI 3. KEZ VETO EDİLDİ

Adaylık başvurusunda bulunan 74 isim veto edildi. Eski İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, Eski Meclis Başkanı Ali Laricani ve Eski Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri'nin adaylıkları kabul edilmedi. Ahmedinejad'ın adaylığı 2017 ve 2021 yıllarının ardından üçüncü kez, Laricani'nin ise iki kez reddedilmiş oldu. Laricani'nin 2021 yılında da adaylığı kabul edilmemişti.

Geçtiğimiz günlerde Ahmedinejad, adaylık başvurusu yaparken gazetecilere konuşmuş ve “İran halkı beni cumhurbaşkanı olarak görmek istiyor” diyerek halktan gelen talep üzerine göreve talip olduğunu altını çizmişti.

Hamaney 2017 yılında Ahmedinejad'ı tekrar aday olmasının “ülke için zararlı” olacak “kutuplaşmış bir durum” yaratacağı konusunda uyarmıştı. Hamaney, Ahmedinejad'ın adaylığının 12 üyeli Muhafız Konseyi tarafından reddedildiği 2021 girişimi sırasında hiçbir şey söylememişti.

SEÇİM KAMPANYASI 27 HAZİRAN’DA SONA ERİYOR

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak 6 aday, seçim kampanyası faaliyetlerini 27 Haziran 08.00'a kadar sürdürebilecek.

İRAN 28 HAZİRAN’DA SANDIK BAŞINA GİDİYOR

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin 19 Mayıs'ta helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından Anayasa'nın 131. maddesi uyarınca Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir'e 50 gün süreyle cumhurbaşkanlığı yetkisi verilmişti. Daha sonra Muhbir'in ev sahipliğinde seçim tarihinin belirlenmesine ilişkin toplantı düzenlenmişti. Toplantıda Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin aldığı karar doğrultusunda cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 28 Haziran'da yapılacağı duyurulmuştu.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için 30 Mayıs'ta başlayan aday kayıt süreci 3 Haziran'da sona ermişti. 5 gün süren başvuru sürecinde toplam 80 isim adaylık başvurusunda bulunmuştu.

MAHMUD AHMEDİNEJAD KİMDİR?

Ahmedinejad daha önce 2005-2013 yılları arasında dört yıllık iki dönem İran Cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştı.

İran yasalarına göre, dört yıl görevde kaldıktan sonra yeniden aday olmaya hak kazandı, ancak sertlik yanlıları arasında bile kutuplaştırıcı bir figür olmaya devam etti. 2009'da tartışmalı bir şekilde yeniden seçilmesi büyük “Yeşil Hareket” protestolarına ve binlerce kişinin gözaltına alındığı ve düzinelerce kişinin öldürüldüğü kapsamlı bir baskıya yol açtı.

Ancak Ahmedinejad, popülist çabaları ve ev inşa programları nedeniyle yoksullar arasında popüler olmaya devam ediyor. Görevden ayrıldığından bu yana sosyal medya aracılığıyla etki alanını genişleten Ahmedinejad, dünya liderlerine geniş çapta duyurulan mektuplar yazdı.

Kendi yönetimi yolsuzluk iddialarıyla karşı karşıya kalmasına ve iki eski başkan yardımcısının hapse atılmasına rağmen Ahmedinejad hükümetin yolsuzluklarını da eleştirdi.