Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi üretim üssü haline getirecek projelerin müjdesini verdi. Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, çip fabrikası kurulumu için 5 milyar dolarlık teşvik paketi devreye alacaklarını açıkladı.

YATIRIM ORTAMININ İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN ADIMLARI ATIYORUZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Yüksek Teknoloji Teşvik Programı Tanıtım Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Kalkınma yolculuğumuzu hız kesmeden sürdürüyoruz. Elbette sarsıldık, sıkıntılar yaşadık, fedakarlıklarda bulunmak zorunda kaldık. Hedeflerimizden kopmadık, kopmuyoruz. Küresel ekonomik fırtınadan ülkemizin en az şekilde etkilenmesi için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Son dönemde açıklanan veriler doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Yurt dışındaki piyasa aktörlerinin de Türkiye ve Türk ekonomisine güveni yükseliyor. İçeride ekonomi programını kararlılıkla uygularken yatırım ortamının iyileştirilmesi için gerekli adımları atıyoruz.

SÜRECİN SONUNDA EKONOMİMİZ FARKLI BİR LİGE YÜKSELECEK

Avrupa Yeşil Mutabakatı, sınırda karbon düzenlemesinin sanayiye ket vurmaması için teşvikleri devreye alıyoruz. 750 milyon dolarlık finansmanı sanayici, KOBİ'lere sunduk. Katma değerli üretimle küresel rekabet gücümüzü artıracak, ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı güçlendirecekleri desteklemeye devam edeceğiz. Türk ekonomisi çok boyutlu dönüşümden geçiyor. Kabuk değiştiriyor. İş dünyamız şunu çok iyi bilsin, bu sürecin sonunda ekonomimiz farklı bir lige yükselecek. Gelişmiş ülkeler dahil tüm dünyayı menfi etkileyen sis bulutu dağıldığında Türkiye yeni dönemin forveti olacak. Yüksek teknolojili yatırımlar için davet programıyla yüksek katma değerli üretim kapasitemizi en üst seviyeye taşıyacak süreci başlatıyoruz.

5 MİLYAR DOLARLIK TEŞVİK PAKETİNİ DEVREYE ALIYORUZ

Otomotivde üretim kapasitemizi yıllık en az 1 milyon adede çıkarmayı öngören 5 milyar dolarlık teşvik paketini devreye alıyoruz. Amacımız yüksek yerlilik oranına sahip yeni nesil enerjili araçları ülkemize kazandırmaktır. Birlikte sektörümüzü geleceğe hazırlamayı hedefliyoruz. Batarya üretimini bir diğer öncelikli alan olarak belirledik. Batarya çağrımız ile 2030 yılına kadar 80 gigawattlık kapasite inşa ederek bölgesel güç olmayı hedefliyoruz. Megawatt saat başına 6 bin dolara kadar sağlayacağımız hibe içeren teşvik paketini yatırımcıların istifadesine sunuyoruz.

“ÇİP FABRİKASINI ÜLKEMİZE KAZANDIRMAK PAKETİ DEVREYE ALACAĞIZ”

 Küresel teknoloji yarışının en kıyasıya hissedildiği alanlardan biri de çip teknolojileri. Yapay teknoloji başta olmak üzere çip teknolojilerinin önemi artıyor. Teknoloji üretimi hızla artan ülke olarak çip tasarlama ve üretme kapasitemizi geliştirmemiz önemli. Ülkemiz büyüyen bir ekosisteme sahiptir. Güncel üretim teknolojilerine dayalı en az endüstriyel ölçekli çip fabrikasını ülkemize kazandırmak için 5 milyar dolarlık teşvik paketini devreye alıyoruz.

Güneş enerjisinde 15 gigawattlık kapasite için hücre başına megawatt başına 8 bin dolara kadar hibe desteği vereceğiz, paketin toplamı 2.5 milyar doları buluyor.

“PERSONEL GİDERLERİNİN YARISINI 5 YIL SÜREYLE KARŞILAYACAĞIZ”

Büyük teknoloji firmalarının araştırma geliştirme merkezlerini Türkiye'ye kazandıracak modeli devreye alıyoruz. Ar-Ge faaliyetleri açısından dünyanın ilk 1000 firmasının personel giderlerinin yarısını 5 yıl süreyle karşılayacağız. Togg'un uzun vadede başarısı için kritik öneme sahip TruTech firması 10 milyar liranın üzerinde Ar-Ge yatırımıyla otonom araç projelerini Türkiye'de geliştirecek.

“VERGİ TEŞVİK VE HİBELERİ YÜKSEK TEKNOLOJİ ALANLARINA YÖNLENDİRECEĞİZ”

Açıkladığımız çağrıların odak alanlarımız arasında öncelikli olarak belirlediğimiz ilk çağrılar olduğunu vurgulamak istiyorum. Hiper ölçekli veri merkezleri, endüstriyel robotik sistemler olmak üzere çağrılarımızı kamuoyuyla paylaşacağız. Yatırım projelerine kapsamlı destekler sunulmaya devam edilecek. Vergi teşvik ve hibelerden oluşan 30 milyar dolarlık kaynağı yüksek teknoloji alanlarına yönlendireceğiz."