Türkiye’de enerji piyasasında hareketli anlar yaşanıyor. 112 yıldır Türkiye’de olan BP’nin (British Petroleum) Türkiye’de bulunan 770 istasyonunu Kasım 2023’te Petrol Ofisi’ne devretme kararı almıştı. Tartışma yaratan kararın ardından Rekabet Kurumu’nun Petrol Ofisi’nin BP Petrol ve BP Turkey'i devralma işlemini onayladığını duyurdu…
BP TÜRKİYE’DEN NEDEN ÇEKİLİYOR?
BP’nin Türkiye’den çekilme kararının sebebine ilişkin bir açıklama yapılmadı. Ancak bu ani kararın ‘yüksek operasyonel maliyetler’ nedeniyle alındığı düşünülüyor.
Diğer yandan BP’nin politik bir araç olduğunu düşünenler Türkiye’nin BRICS başvurusunun cezalandırıldığına ilişkin iddialarda bulunuyor.
BP'NİN YENİ SAHİBİ KİM?
BP'nin Türkiye'deki akaryakıt ve terminal operasyonlarının tamamı Rekabet Kurumu'nun 12 Eylül’deki onayı ile Petrol Ofisi (PO) Grubu'na satıldı.
Şirket tarafından satışa ilişkin yapılan açıklamada, BP Turkey Refining Limited ve BP Petrolleri AŞ'deki hisseleri ile ATAŞ, Çekisan ve Ambarlı ortak girişim terminallerindeki paylarının PO Grubu'na devredildiği belirtildi.
PO Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Abbasoğlu'nun da değerlendirmelerine de yer verilen açıklamada, yeni dönem için heyecanlı oldukları vurgulanarak, "Cumhuriyetimizin yeni yüzyılını sektöre referans teşkil edecek ve Türkiye'nin enerji geçişindeki hedeflerine hizmet edecek bir işlemle karşılamaktan ötürü çok mutluyuz. Toplam deneyimin iki asra yaklaştığı eşsiz bir ekosisteme erişiyoruz. Bu bilinç ve sorumlulukla sürdürülebilir kalkınmaya yönelik yatırımlar yapmaya hız kesmeden devam edeceğiz." ifadeleri kullanıldı.
BP’nin Türkiye'deki akaryakıt operasyonlarının PO Grubu'na satışının hisse alım sözleşmesi 14 Kasım 2023'te imzalanmış, Rekabet Kurumu onayı da 12 Eylül'de verilmişti.