Türkiye, otomotivden beyaz eşyaya, savunma sanayiden makine üretimine kadar pek çok sektörün temel hammadde kaynağı olan bakırda dışa bağımlılığı azaltma yolunda önemli adımlar atıyor. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, Ulusal Bakır Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bakır ihtiyacını ithalatla karşılamasına rağmen işleyerek katma değer yarattığını ifade etti. Tecdelioğlu, "Bakır ithalatını azaltarak arz güvenliği sağlamak ve Londra Metal Borsası’na kote lojistik merkezlerin Türkiye’de açılması için kamu kurumlarıyla yakın temas halindeyiz. Bu sayede stratejik önemdeki bakır, daha kolay ulaşılabilir olacak,” dedi.

Ulusal Bakır Zirvesi Çetin Tecdelioğlu

ARZ GÜVENLİĞİ SAĞLANACAK

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Kocaeli Sanayi Odası (KSO), İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) iş birliği ile düzenlenen Ulusal Bakır Zirvesi, sektörde önemli konuları gündeme taşıdı. Zirveye, İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu’nun yanı sıra İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ve İTÜ Rektörü Hasan Mandal gibi önemli isimler katıldı. Katma değerli üretim, bakır ithalatında dışa bağımlılığı azaltma, yeşil üretime uyum sağlama ve bakır sektöründe Ar-Ge çalışmaları gibi konular ele alındı.

YILLIK 500 BİN TON

Tecdelioğlu, Türkiye’nin yıllık bakır ihtiyacının 400-500 bin ton seviyesinde olduğunu belirtti. Ülkede bakır üretimi yok denecek kadar az olduğundan, ihtiyaç büyük oranda ithalatla karşılanıyor. Tecdelioğlu, “Ülkemizde bakır arz güvenliği sorunu yaşıyoruz. Londra Metal Borsası’na bağlı lojistik merkezlerin Türkiye'de açılması ile üretimimizi garanti altına alabilir, sektörde yaşanabilecek sıkıntılara karşı hazırlıklı olabiliriz,” dedi.

İHRACATIN ÖNEMİ ARTIYOR

Bakır, otomotiv, beyaz eşya, savunma sanayi gibi pek çok sektör için kritik bir öneme sahip. İhracat potansiyelinin yükselmesi için bu sektörde kendi ihtiyacını karşılayacak ve işleyerek ihraç edebilecek bir yapıya ulaşılması gerektiğine dikkat çeken Tecdelioğlu, “Bakır ithalatı olmazsa, milyarlarca dolarlık üretim yapan sektörler büyük sorunlarla karşılaşır. Bu nedenle lojistik merkezler ve arz güvenliği adımları, ülkemizin stratejik ham maddede bağımsızlığını sağlamak için kritik önemde,” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi