Ankara Sanayi Odası'nda düzenlenen "Finansmana Erişim-Halka Arz Yolculuğu" panelinde, halka arzın şirketlere finansal kaynak sağlama, şeffaflık ve kurumsallaşma konularındaki katkıları vurgulandı. Panelde, halka arzın Türkiye genelinde ve özellikle Ankara'daki şirketler için önemli bir fırsat sunduğu belirtildi.  

79 MİLYAR TL KAYNAK SAĞLADI

Panelin açılış konuşmasını yapan Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ahmet Dinçer, halka arzın finansman çeşitliliği yaratırken aynı zamanda şirketlerin kurumsal yapısını güçlendirdiğini söyledi. Dinçer, 2023 yılında 54 şirketin halka arz yoluyla toplam 79,3 milyar TL kaynak sağladığını ifade ederek, “Bu oran bankacılık kredi stokunun yalnızca binde 9’u. Ankara’daki şirketler için bu alanda büyük bir potansiyel var” dedi.  

‘Finansmana Erişim Halka Arz Yolculuğu’ Paneli (1)

SÜRECİN YÖNETİMİ ÖNEMLİ

İntegral Yatırım Kurumsal Finansman Direktörü Erdem Köşker ise halka arzın şirketlere finansman sağlamanın yanı sıra değer artışı sağladığını belirtti. Ankara’dan halka arz edilen şirket sayısının 75 olduğunu aktaran Köşker, “Bu sayının önümüzdeki yıllarda 100’ü geçmesini bekliyoruz. Şirketlerin süreci hukuki danışman ve bağımsız denetçi gibi profesyonel ekiplerle yönetmesi çok önemli” dedi.  

Ekonomist Serdar Pazı, Merkez Bankası’nın faiz indirimine ilişkin sinyaller verdiğini belirterek, düşen faizlerin şirket maliyetlerini azaltacağını söyledi. Pazı, “Halka arz için alınan kararların süreci tamamlaması 6-12 ay sürer. Bu nedenle bugünden hazırlık yapmak, gelecekte daha iyi şartlarda halka arz yapmayı mümkün kılar” dedi. Sanica Isı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Fatinoğlu, halka arzın yalnızca fon sağlamakla kalmayıp, şirketlerin kurumsal yapısını güçlendirdiğini vurguladı. Ofis Yem Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Cem Taşkaldıran ise halka arzın, şirketlerin uzun vadeli yatırımlar yaparak altyapılarını sağlamlaştırmalarına olanak tanıdığını belirtti.  

Kaynak: Haber Merkezi