Demokrasileri Savunma Vakfı'nın CEO'su Mark Dubowitz İngiliz Dailymail gazetesi için kaleme aldığı makalede, Tahran'ın son dönemde Hizbullah'ı desteklemek için doğrudan uçuşlarla daha fazla silah gönderdiğini iddia etti. Hizbullah şu anda binlerce yüksek teknolojili insansız hava aracı ve havan topunun yanı sıra 200 binden fazla roket ve füzeden oluşan bir cephaneliğe sahip. Bu, Hizbullah'ın 2006'da İsrail'le yaptığı son büyük savaş sırasında sahip olduğu mühimmatın on katı. Hizbullah'ın en az 20 bin kişilik bir ordusu var, ancak bazı uzmanlar yedek askerler de dahil edildiğinde gerçek rakamın beş katına çıkabileceğini söylüyor. Buna karşılık Hamas'ın İsrail'le savaşa başladığında 25 binden az askeri olduğu düşünülüyordu.

BİNLERCE SİVİL ÖLECEK

Dubowitz Lübnan sınırındaki barut fıçısının patlaması durumunda başlayacak savaşın Gazze'de yaşanan katliamdan bile daha büyük olacağı uyarısında bulunarak şunları söyledi;

"Hizbullah'la savaş binlerce İsrailli ve Lübnanlı sivilin ölümüyle sonuçlanacaktır. Olası bir çatışmaya İran ve vekillerinin müdahale etmesi muhtemel. İsrail'in kıskanılacak Demir Kubbe teknolojisi tüm sınırlarını aynı anda savunabilecek yeterli hava savunmasına sahip değil.Yoğun aktivite göz önüne alındığında hava savunması askeri ve ulaşım alanlarına öncelik verecek, savunmasız kalan İsrailliler aylarca barınaklarda yaşamak zorunda kalacak. Lübnan'ın büyük bir kısmı da çatışmalarda yok edilecek."

ABD İSRAİL'İ KORUYAMAZ

ABD Genelkurmay Başkanı General Charles Q. Brown, Pazar günü yaptığı açıklama ile Amerika'nın Hizbullah ile yapılacak bir savaşta İsrail'i korumayacağını duyurdu. İsrail Lübnan sınırındaki gerilim zirveye ulaşmışken, Hizbullah'a da uyarı gönderen ABD Başkanı Biden, Ortadoğu elçisi Amos Hochstein ile gönderdiği mesajda, saldırıların devam etmesi durumunda ülkesinin İsrail'i durduramayacağını belirtti ve tarafları dolaylı yoldan da olsa müzakereye davet etti. Washington her ne kadar bölgeyi topyekûn bir savaşa sürükleyecek savaşı durdurmak için adımlar atsa da Beyaz Saray'dan gelen karışık sinyaller Batı medyasında "beceriksizlik" olarak değerlendiriliyor.