Yine sahne yine kalp krizi! Sahnedeki ölümler neder arttı?
İREMNAZ AKSOY / EKOL TV
Sanat dünyası, son dönemde sahnede yaşanan ani kalp krizleriyle sarsıldı. Önce Metin Arolat, 4 ay sonra ise Volkan Konak sahnede kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. İki ünlü sanatçının benzer kaderi yaşaması akıllarda soru işaret bıraktı.
Ekol TV muhabiri İremnaz Aksoy’un sorularını yanıtlayan Kardiyoloji Uzmanı Mehti Onaç, kapalı alanlarda yoğun ışık, sis, yüksek ses ve yorgunluğun kalp üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Onaç, kalp krizi öncesi ve sonrasında neler yapılabileceğini Ekol TV mikrofonlarına açıkladı.
KAPALI ALANLAR VE STRES KALP KRİZİNİ TETİKLEYEBİLİR
Ani kalp ölümlerinin kalbin elektriksel sisteminin bozulmasıyla gerçekleştiğini belirten Dr. Onaç, stres, yorgunluk, yoğun ışık ve sisin kalp üzerinde ciddi bir yük oluşturduğunu ifade etti. "Özellikle kapalı mekanlarda yüksek ses ve sis, akciğerleri tahriş ederek kalbin iş yükünü artırır. Bu da ölümcül ritim bozukluklarına sebebiyet verebilir" dedi.
İLK MÜDAHALE HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Volkan Konak’ın sahnede fenalaşmasının ardından yapılan müdahaleleri değerlendiren Dr. Onaç, kalp masajının önemine vurgu yaptı. Ancak otomatik şok cihazı (Eksternal Defibrilatör) kullanılmadığını belirterek, “Bu benim açımdan büyük bir eksiklik. Kalp masajı yapılmayan her dakika, kalp ölüm riskini yüzde 10 artırıyor” ifadelerini kullandı. Onaç, toplumda ilk yardım bilincinin yaygınlaşması gerektiğini ve bu tür cihazların her sahnede bulundurulmasının önemini dile getirdi.
ANİ HAREKETLERDEN KAÇININ, RİSKLİ İLAÇLARA DİKKAT!
Ani hareketlerin kalbin iş yükünü artırarak ritim bozukluklarını tetikleyebileceğini vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı, özellikle zayıflama ilaçları, amfetamin türevleri ve bazı kalp ilaçlarının da riski artırabileceğini ifade etti. Sigara ve uyuşturucu kullanımının da ani kalp krizlerini tetikleyebileceğini belirtti.
KALP KRİZİ ÖNCESİNDE HANGİ BELİRTİLER GÖRÜLÜR?
Ani kalp ölümlerinin çoğunun belirti vermeden gerçekleştiğini belirten Dr. Onaç, kalp krizinin en sık sebeplerinden biri olduğunu hatırlatarak şu uyarılarda bulundu: Ani nefes darlığı, göğüs ağrısı, sol kolda uyuşma, ölüm korkusu, soğuk terleme gibi belirtiler varsa vakit kaybetmeden acil müdahale edilmelidir.
AÇIK HAVA DAHA GÜVENLİ
Kalp sağlığı açısından açık havada yapılan etkinliklerin daha güvenli olduğunu söyleyen Dr. Onaç, kapalı alanların risklerini en aza indirmek için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini de söyledi
Kaynak:ekoltv.com.tr