1 Nisan neden Şaka Günü? 1 Nisan’da neden şaka yapılır, nasıl başladı?

Her 1 Nisan’da insanlar birbirlerine eğlenceli ve zararsız şakalar yapar. Dünyada birçok ülkede 1 Nisan Şaka Günü olarak kutlanmaktadır. Bazıları bu şakaları öylesine abartır ki şaka olmaktan çıkabilir ve zarar verebilir. Bu gibi şakalardan uzak durmanızı önererek 1 Nisan Şaka Günü’nün nasıl ortaya çıktığını ve farklı kültürlerde bu günle ilgili efsaneleri sizin için derledik…
1 NİSAN NEDEN ŞAKA GÜNÜ?
1 Nisan Şaka Günü’nün kökeninin Orta Çağ Avrupası’na kadar dayandığı düşünülerek farklı kültür ve inançlarda farklı efsanelere konu olmuştur. Ülke ülke 1 Nisan Şaka Günü ile ilgili efsaneleri inceleyelim…
FRANSA (NİSAN BALIĞI)
1564’te Fransa kralı IX. Charles, yılbaşını 1 Nisan'dan 1 Ocak'a aldırır. 1 Nisan'ı yılbaşı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacı ile şakalar yapılmaya başlanır ve bir süre sonra bu, gelenek haline gelir. 1 Nisan'ı yılbaşı kabul edenlere “Nisan Balığı” adı denir.
İNGİLTERE (NİSAN APTALLAR GÜNÜ)
18. yüzyılda İngiltere’de 1 Nisan, "Aptallar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1 Nisan’da insanlar birbirlerine komik görevler vererek dalga geçerdi. Mesela birbirlerinden imkansız bir şey yapmalarını isterlerdi. Bu gelenek İngiltere ve İskoçya’da ortaya çıkıp zamanla Avrupa ve Amerika’ya kadar yapıldı.
İSKOÇYA (APTALI AVLAMA GÜNÜ)
İskoçya’da İngiltere’de olduğu gibi 1 Nisan Aptallar günü’dür. Diğer ülkelerden farklı olarak Şaka Günü İskoçya’da iki gün kutlanır. İnsanlar eski zamanlarda, arkadaşlarına sahte veya anlamsız bir göreve göndermek için onlara uydurma mesajlar yollardı. O kişi ise mektubu başkasına verdiğinde, karşı taraf ‘Başka birine götür’ derdi, o da başkasına götürürdü. Yani kurban saatlerdir, hatta gün boyunca oradan oraya koştururdu.
İRLANDA
İrlanda’da 1 Nisan Şaka Günü insanlar ‘aptallara daha fazla gönder’ yazılı mektubu birbirlerine göndermektedir.
LÜBNAN
Lübnan’da ilk nisan yalanı olarak 1 Nisan şakası ortaya çıkar.
İRAN
İran’da 1 Nisan Şaka Günü’ne Farvardin 13'ün yalanı denir. İnsanlar ve medya, eşdeğer olarak Farvardin 13’ünde şaka yapar.
DİĞER KÜLTÜRLERDE 1 NİSAN
Pagan kültüründe 1 Nisan’da Fous Bayramı kutlanır. Antik Roma’da ise ‘Hilarya’ adıyla benzer bir bayram kutlanmaktadır. Hindistan’da ise bu bayram 31 Mart’ta ‘Holi’ adıyla kutlanır.
Türkiye, Hollanda, Kanada, ABD, Japonya, İsviçre, Belçika gibi birçok ülkede Nisan 1 veya Nisan Balığı kutlanmaktadır. Nisan 1 veya Nisan Balığı, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Türkiye, Japonya dahil dünyanın pek çok yerinde tanınmaktadır. Nisan 1 ile ilgili başka bir efsane de Pagan kültüründe 1 Nisan'da kutlanan Fous bayramıdır. Antik Roma'da Hilarya adıyla benzer bir bayram da kutlanmaktadır. Hindistan'da ise bu bayram 31 Mart'ta Holi adıyla kutlanmaktadır.
1 NİSAN’DA NEDEN ŞAKA YAPILIR, NASIL BAŞLADI?
Şaka Günü olarak bilinen Nisan 1, 1564’te daha önce bahsettiğimiz gibi Fransa kralı IX. Charles’ın yıl başını Ocak ayının 1. Gününe almasıyla ortaya çıktı denilebilir. Avrupa’da yaygın olarak yıl başlangıcı 25 Mart’tı. Charles’ın bu yeni kararı, iletişim şartlarından dolayı fazla duyulmadı. Duyanlardan bazıları ise bu kararı protesto ettiler. 1 Nisan’da partiler düzenlediler ve diğerleri de onları Nisan aptalları olarak nitelendirdi. Böylece 1 Nisan Aptallar Günü oldu. 1 Nisan’da gerçek olmayan haberler üretip, herkese sürpriz hediyeler verdiler. Daha sonra Ocak ayının yılbaşı olduğu anlaşılınca, Fransa’da 1 Nisan kültürlerinin bir parçası olarak devam etti. Fransa’dan da 1 Nisan Şaka Günü tüm dünyaya yayıldı.
Kaynak:ekoltv.com.tr