Sebzeler pişince vitaminler ölür mü, hangi vitaminler ölür? Sebzeleri pişirirken nelere dikkat etmek gerekli?

Sebzeleri hemen hemen herkes pişirerek tüketir. Kaynar suda pişen sebzelerin vitaminlerinin öldüğü düşünülmektedir. Ancak burada önemli nokta, kaç derece sıcaklıkta piştiğidir. Ayrıca vitamin grubuna da dikkat edilmelidir. Her vitamin aynı sıcaklıkta ölmez ya da etkisi azalmaz. A, B, C, D, E ve K vitaminlerinin hepsinin dayandığı sıcaklıklar birbirinden farklıdır. Peki, hangi sebze kaç derece sıcaklıkta pişirilmeli? İşte sebzelerdeki vitaminlerin yok olmaya başladığı sıcaklıklar…
SEBZELER PİŞİNCE VİTAMİNLER ÖLÜR MÜ, HANGİ VİTAMİNLER ÖLÜR?
Vitaminlerin dayanabildiği sıcaklıklar farklıdır. Belirli bir sıcaklığa geldiğinde vitaminler yok olabilir. Örneğin C vitamini, en ısıya karşı en dayanıksız olanıdır. C vitamini içeren sebzelerin, buharda veya mikrodalgada pişirilmesi tavsiye edilir.
B1, B2, B6 ve folat gibi B vitaminleri ise kaynadığında aşırı ısıya aruz kalmasından dolayı ölebilir. Yine B vitamini içeren sebzelerin, buharda ya da mikrodalga fırında pişirilmesi önerilir.
Havuç ve tatlı patates gibi A vitamini içeren besinler, pişirmeye nispeten daha dayanıklıdır.
K vitamini ise yağda çözünür ve pişirmeye karşı daha dayanıklıdır. K vitamini suda çözünen vitaminlerden daha iyi hayatta kalır.
Potasyum ve magnezyum gibi mineraller ise ısıdan daha az etkilenir.
Kısaca vitaminlerin besin değerini korumak istiyorsanız buharda ya da mikrodalga fırında pişirmeniz önerilir. Ya da az suyla sebzeleri soteleyebilirsiniz.
HANGİ VİTAMİN KAÇ DERECE SICAKLIĞA DAYANIR?
Yaklaşık 70-90 °c (158-194 °f) sıcaklık aralığında C vitamini kaybı başlar.
100 °c (212 °f) sıcaklık ve üzerinde B grubu vitaminler ölmeye başlar.
A, D, E ve K vitamini ise yüksek sıcaklığa oldukça dayanıklıdır.
Buzdolabındaki meyve ve sebzelerin raf ömrü iki katına çıkacak: Tek 1 tane koymanız yeterli!
SEBZELERİ PİŞİRİRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKLİ?
Sebzelerin vitamin değeri azalmaması için pişirirken şunlara dikkat edilmeli:
C ve B vitamini içeren besinleri pişirirken az su kullanın. Buharda veya mikrodalga fırında pişirin.
Sebzeleri önceden kesmek daha fazla besin kaybına neden olur. Pişirmeden hemen önce doğramak gereklidir.
Sebzeleri aşırı pişirmek de besin kaybına yol açabilir. Aşırı pişirmek yerine yumuşayana kadar pişirmek gereklidir. Bu özellikle brokoli ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler ve turpgiller için geçerlidir.