Hıdırellez 2025 ne zaman başlıyor, hangi gün? Hıdırellez Bayramı nedir, neden kutlanır?

Baharın gelişi ile birlikte, Hıdırellez Bayramı’nın ne zaman başlayacağı da araştırma konusu oldu. Şansı ve bereketi simgeleyen Hıdırellez’de, dileklerin gerçek olması için birçok ritüel uygulanır. En yaygın gelenekler; ateşin üstünden atlamak, gül ağacının altına dilekler bırakmak, doğaya adaklar sunmak şeklinde sıralanabilir. Doğanın uyanışını simgeleyen bu bayramda, sağlık, huzur ve bolluğun kapılarının açıldığına inanılır. Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştuklarına inanılan bu bayramın kökeni çok eski tarihlere dayanır. UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras listesine alınan Hıdırellez, günümüzde halen Anadolu, Orta Asya ve Balkanlar’daki topluluklar tarafından kutlanmaktadır. Peki, Hıdırellez Bayramı nedir, neden kutlanır? Hıdırellez ritüelleri neler? İşte tarihçesi…
HIDIRELLEZ 2025 NE ZAMAN BAŞLIYOR, HANGİ GÜN?
Bu yıl Hıdırellez Bayramı, 5-6 Mayıs 2025 tarihlerinde kutlanacak.
HIDIRELLEZ BAYRAMI NEDİR, NEDEN KUTLANIR?
Hızır Günü (Ruz-ı Hızır) olarak da bilinen Hıdırellez, darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır Peygamber ile denizlerin hakimi olduğu düşünülen İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştuklarına inanılan gündür. Orta Asya, Anadolu, Ortadoğu ve Balkanlar’da kutlanan mevsimlik bayramlardan biri olan Hıdırellez, doğanın uyanışını, baharın gelişini ve bereketi simgeler.
HIDIRELLEZ RİTÜELLERİ NELER?
Dilek Tutmak: Dilekler bir kağıda yazılır ve gül ağacına asılır ya da taş veya iplerle semboller çizilir. Sabah güneş doğmadan dilekler toplanır veya yakılır. Dileğin suya atılması da başka bir versiyonudur.
Ateş Üzerinden Atlamak: Kötü enerjilerden arınmak, sağlık dilemek için ateş yakılarak üzerinden atlanır.
Bolluk ve Bereket İçin Hazırlık: Yılın bereketli geçeceğine olan inançtan dolayı evlerde özel yiyecekler hazırlanır, kaplar su ile doldurulur. Evlerde buğday, arpa gibi bereket sembolü olan tahıllar serpilir, yoğurt mayalanır ya da süt kaynatılır. Bazı yerlerde kapılar açık bırakılır ki "Hızır eve uğrasın" denir.
Şenlikler ve Kutlamalar: Halk oyunları oynanır, eğlenceler düzenlenir, kurbanlar kesilir ve komşularla paylaşılır. Köylerde, kasabalarda müzikler çalınır, oyunlar oynanır. Bazı yerlerde "Hıdırlık" adı verilen mesire yerlerine gidilir, piknik yapılır.
Yeni Kıyafetler Giymek: Yeni, temiz ve mümkünse kırmızı kıyafetler giyildiğinde uğur getireceğine inanılır.
Suya Taş Atmak: Bazı bölgelerde nehir kenarına gidilip suya taş atılır ya da yüz yıkanır. Bu uygulamanın sağlık ve bereket getireceğine inanılır.