12 Mart tarihinin önemi nedir? 12 Mart’ta İstiklal Marşı nasıl kabul edildi? İstiklal Marşı’nın anlam ve önemi

Anadolu’da milli mücadele devam ederken, İstiklal Marşı Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alındı. Milli marşımız olan İstiklal Marşı, 12 Mart 1921 tarihinde TBMM tarafından kabul edildi. Marşımızda, Mehmet Akif Ersoy’un Kurtuluş Savaşı’nın kazanılacağına olan inancı, Türk milletinin bağımsızlığı, Türk askerinin özverisine ve yürekliliğine güveni, yurduna, dinine ve Hakk’a bağlılığı işlenmektedir. Peki, 12 Mart’ta İstiklal Marşı nasıl kabul edildi? İşte İstiklal Marşı’nın kabul süreci…
12 MART TARİHİNİN ÖNEMİ NEDİR?
12 Mart, İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü olarak kutlanması açısından ülkemizde oldukça önemli bir gündür. Her yıl 12 Mart’ta yurt genelinde İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü programları düzenlenmektedir.
12 MART’TA İSTİKLAL MARŞI NASIL KABUL EDİLDİ?
Kurtuluş Savaşı’nın devam ettiği dönem, Türk milletinin bağımsızlık ruhunu yansıtacak ve askerlere moral olacak bir milli marş yazılması gündeme geldi. Bunun için o zamanlar Maarif Vekaleti olarak adlandırılan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 500 lira ödüllü bir milli marş şiir yarışması düzenlendi. Yarışmaya tam 724 şiir katılmıştı. Fakat bu şiirlerin içinde istenilen etkiyi yaratacak bir eser bulunamadı. Mehmet Akif Ersoy ise para ödülü verilmesinden dolayı yarışmaya katılım sağlamamıştı. Ancak o dönemin Milli Eğitim Bakanı olan Hamdullah Suphi Tanrıöver, Mehmet Akif Ersoy’a ödülü almayacağına dair güvence verdi ve Akif bunun üzerine Taceddin Dergahı’nda İstiklal Marşı’nı yazdı.
Marş, ilk kez 1 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Hamdullah Suphi tarafından büyük bir coşkuyla okundu. Yapılan oylama sonucu oy çoğunluğu ile İstiklal Marşı kabul edildi. Marş öylesine beğenilmişti ki milletvekilleri Mehmet Akif Ersoy’u alkışlarla tebrik etti.
İstiklal Marşı için önce Ali Rıfat Çağatay’ın bestesi kullanılmıştı. 1930 yılına gelindiğinde ise Osman Zeki Üngör’ün hala kulaklarımızda yankılanan ve duyduğumuzda tüylerimizi diken diken eden bestesi kullanıldı ve resmi olarak kabul edildi.
İSTİKLAL MARŞI KAÇ YAŞINDA?
Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi olan İstiklal Marşı 104 yaşındadır.
MEHMET AKİF ERSOY KİMDİR?
Mehmet Âkif Ersoy 20 Aralık 1873’de İstanbul’da doğdu, 27 Aralık 1936’da İstanbul’da vefat etti. Şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçi olan Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) ulusal marşı olan İstiklâl Marşı'nın yazarıdır. "İstiklal Şairi" ve "Millî Şair" unvanları ile anılır. İstiklâl Marşı'nın yanı sıra Çanakkale Destanı, Bülbül ve 1911-1933 yılları arasında yayımladığı yedi şiir kitabındaki şiirleri bir araya getiren Safahat, en önemli eserlerindendir. II. Meşrutiyet döneminden itibaren Sırat-ı Müstakim dergisinin başyazarlığını yaptı. Kurtuluş Savaşı sırasında milletvekili olarak 1. TBMM'de yer aldı.