Türkiye Dış Ticarette rekor kırdı. Açıklanan ihracat rakamları iyileşmeyi de işaret ederken 2024 yılı için ise 267 milyar dolarlık ihracat hedefi var.


İhracat ile ilgili hükümetten yeni adımlar gelirken ihracatçı tarafında da döviz kredisi başta olmak üzere kapsamlı düzenleme beklentileri var. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, kredilerden, ihracat düzenlemelerine, asgari ücretten, eleman sıkıntısına tüm detayları Ekol TV'den Zehra Saraç'a anlattı.




"İHRACATÇI DÖVİZ KREDİSİ BEKLİYOR"


TİM başkanı Gültepe, son dönemlerde ekonomideki bazı müdahalelerin piyasadaki dengeyi bozduğunu dikkat çekerek, "Dövizin uzun süre sabit kalması iyi değildi." dedi.


Geçiş dönemini daha az yaralarla atlatmak istediklerini belirten Gültepe, döviz kredisi ile ilgili çalışmayı beklediklerini ifade etti.


Gültepe, "Kredilerde faiz oranları yüzde 50'ye çıkmasının nedeni de politika faizi. Kimsenin parayı alıp, üretim yapma şansı olsa da para kazanma şansı yok. Merkez Bankası ile yaptığımız istişarelerle, bizim kullandığımız reeskont kredilerini EXİM üzeinden faizi sabitledik. İhracatçı şu an yüzde 37 faizle kullanıyor. Bu yine yüksek, tabi ki yüzde 50'ye göre iyi. Merkez Bankası Başkanı ile konuşuyoruz. Enflasyon düştükçe, piyasa yavaş yavaş normalleştikçe, döviz kredisi kullanımında da açılımlar yapılacak. Çünkü böyle gitme şansı yok. İhracatçı olarak döviz kredisini yüzde 6-7 olarak kullanabilmeliyiz. Merkez Bankası döviz kredisini henüz açmadı, açmasını bekliyoruz. Tahmin ediyorum ki, 1 ay içinde açılacak. Yüzde 40 döviz kredisi kullanma noktasında, normalleşen verilerle, CDS'in aşağıya düşmesiyle beraber normalleşeceğini düşünüyorum." dedi.



"VİZE MESELESİNDE HÜKÜMET ADIM ATTI"


Uzun bir dönem ihracatçının vize krizi yaşadığını söyleyen Gültepe,

"İhracatçılara hükümet yeşil pasaport verdi. O çalışmalar olmasa çok zorlanırdık. Genel anlamda vizelerle ilgili sorunvar. 3 aylık, 6 aylık gibi süre anlamında sorun yaşıyoruz. Buu ihracatçıyı zorluyor. Bizim işimiz dışarıda zamanla yarışıyorsun, zamanı kaçırdığında satamazsın. AB bu kapsamda Türkiye'ye haksızlık yapıyor." dedi.




"ELEMAN SIKINTISI GÖÇ POLİTİKASIYLA ÇÖZÜMLENEBİLİR"


Eleman sıkıntısı konusunda da Türkiye'nin şartları belli. Eleman bulmada sıkıntı var. Hizmet ve üretim sektörlerinde bu çok fazla. Özellikle EYT olması, bazı bölgelere sağlanan sosyal yardımlar biraz tembelliğe alıştırdı diye düşünüyorum. Bu konuda her yerde söylüyoruz, planlı bir şekilde Avrupa'da nasıl bir göç politikası yapılıyorsa, baı ülkelerden bazı iş alanları için kontrollü, işi bilen, tecrübeli bir istihdam politikasına bence bir an önce başlamalıyız diye düşünüyorum.



"ASGARİ ÜCRETTE EN BÜYÜK SORUN FİYAT ARTIŞI"


Zehra Saraç, TİM Başkanı Mustafa Gültepe'ye,'Ara zam olursa eski sarmala döneriz' açıklamalarını da sordu. Gültepe, asgari ücret ile ilgili "Türkiye pahalı bir ülke. Şartlar ve koşullarda öyle. Fiyat istikrarı ve kontrolü olmadığı sürece mücadele kolay bir şey değil. Çoğu firma kazandıklarını yaşanan ekonomik koşullarının etkisiyle çalışanlarıyla paylaşıyor. 13 maaş, 14 maaş şeklinde ödeme yapan firmalar var. Yakınımdaki iş insanları bunu yapıyor. Ama sonuç itibariyle en büyük sorun fiyat artışı, bu kadar artışın olduğu bir ülke yok. Bunun önüne geçilmesi lazım. Restorandan hazır giyime örnekler veriyorlar." dedi.