Meksika’da arkeologlar, arkeolojik alanları haritalamak ve analiz etmek için lazerler kullanılan Lidar (Işık Tespiti ve Menzil Belirleme) teknolojisi ile tesadüfen antik Maya kentini keşfetti. Doktora öğrencisi tarafından keşfedilen şehre Valeriana adı verildi. Bu keşif Valeriana’yı, yapı yoğunluğu bakımından yaklaşık 100 km uzaklıktaki Calakmul’dan sonra Latin Amerika’daki en büyük ikinci antik yerleşim yapıyor. Tarihi kalıntıların bolluğuyla dikkat çeken kent hakkında tarih araştırmacıları açıklamalarda bulundu.

Antik-1

7 BİNE YAKIN YAPI BELİRLENDİ

Araştırmacılar, Cambridge University Press tarafından yayımlanan çalışmada, "Alianza verilerinin, bölgede yapılan saha odaklı arkeolojik incelemelerle belgelenmiş, neredeyse boş kırsal alanlardan yoğun kentsel bölgelere kadar uzanan antik yerleşim yoğunluklarını gösterdiğini savunuyoruz" sözlerini kullandı. Araştırmacılar toplamda 6.764 yapı belirleyerek kalabalık bir antik şehrin varlığına işaret etti.

"BİLGİ EKSİKLİĞİMİZ BÜYÜK"

Tarih araştırmacıları, "Valeriana'nın keşfi, Maya Alçak Arazileri'nde henüz haritalanmamış bölgelerde büyük yerleşimlerin varlığı veya yokluğu konusunda bilgi eksikliklerimizin hâlâ büyük olduğunu vurguluyor," diye ekledi. Keşfedilen kentte sık ağaçlarla görünmez olan piramitlerin, spor alanlarının, bağlantı yollarının ve amfitiyatroların bulunarak incelenmeye başlandığı belirtildi.

Kaynak: haber merkezi