Başaran'dan temettü yorumu: Düzenleme vatandaşın cebi için iyi olmadı!
Ekol TV ekranlarının sevilen programı “Paranın Yönü” Ekol TV Haber Müdürü Aziz Akova’nın sunumu ve yatırım danışmanı Mert Başaran’ın yorumlarıyla seyircisiyle buluşmaya devam ediyor. Programın yeni bölümünde yatırımcılara ve vatandaşlara ekonomi gündemi üzerinden tavsiyelerde bulunulurken asgari ücret, faiz beklentileri ve enflasyon hakkında konuşuldu.
YATIRIMLARA KORKAK YAKLAŞILABİLİR
Merkez Bankası’nın yapacağı faiz indiriminin perşembe günü yapılacak kabine toplantısında belirleneceği öngörülüyor. Faiz indiriminin yapılıp yapmayacağını yorumlayan Başaran, "Enflasyon yeteri kadar inmiyor, sinyaller yeteri kadar iyi değil. Dolayısıyla Ocak-Şubat’a öteleniyor gibi. Bu ay piyasalarda çok aşağı yukarı bir şey olmayabilir” dedi. Başaran'a faizin yüzde 48,50 olması durumunda indirimin etkisinin ne kadar olacağını sordu. Olumlu etkilerinin olacağını söyleyen Başaran, yatırımlara korkarak yaklaşılmasına neden olabileceğini de belirtti.
Mert Başaran: Enflasyon yeteri kadar inmiyor, sinyaller yeteri kadar iyi değil. Dolayısıyla Ocak-Şubat’a öteleniyor gibi.@MertBasaran_inv @azizakova pic.twitter.com/UCyRSg8C0E
— Ekol TV (@ekoltvv) December 22, 2024
"GERÇEKÇİLİKLERE YAKIN TAHMİNLER"
2025 yılında ekonomistlerin faiz beklentisi 29,50 iken Mert Başaran, “Ben 20-35 arası diyorum. Gerçekçiliklere yakın tahmin vermeliyiz. Piyasalarda gerçekçiliklere ne kadar yakın tahmin verirsek piyasalar mutlu olur. O yüzden ben biraz yukarı diyorum” sözlerini kullandı.
ARJANTİN'İN ENFLASYON BAŞARISI
Arjantin Milei döneminde enflasyon 11 ayda aylık yüzde 28’den yüzde 3’e indi. Bu durum hakkında ise Mert Başaran, “Şu an yurt dışı piyasalar, para sahipleri ona bir kredi açıyor. ‘Daha bizimle uyumlu, daha bizim istediğimiz politikaları yapacak’ diye düşünüyorlar ve ona bir kredi açıyorlar. Bu da olumlu bir yansıma oluşturuyor” diyerek Arjantin'in başarısının nasıl gerçekleştiğini açıkladı.
Ekol TV Haber Müdürü Aziz Akova: Arjantin’de Milei döneminde enflasyonun ciddi oranda düştüğünü görüyoruz. Arjantin bunu nasıl başardı?
— Ekol TV (@ekoltvv) December 22, 2024
Mert Başaran: Şu an yurt dışı piyasalar, para sahipleri ona bir kredi açıyor. ‘Daha bizimle uyumlu, daha bizim istediğimiz politikaları… pic.twitter.com/X8JR5ewjoK
"VATANDAŞIN CEBİ AÇISINDAN İYİ OLMADI"
Temettü ve şirket kar dağıtımındaki stopaj oranındaki kar oranının yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarılması hakkında Başaran, “Aldığınız kârdan bir vergi alınıyordu ve bu verginin oranı yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarıldı. Zaten temettülerimiz çok iyi değil, şirketler de çok iyi temettü vermiyor. Bu oranın artması, algı anlamında psikolojik ve vatandaşın cebi açısından iyi olmadı” dedi.
Borsa yatırımcısını üzecek düzenleme!
— Ekol TV (@ekoltvv) December 22, 2024
Mert Başaran: Aldığınız kârdan bir vergi alınıyordu ve bu verginin oranı yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarıldı. Zaten temettülerimiz çok iyi değil, şirketler de çok iyi temettü vermiyor. Bu oranın artması, algı anlamında psikolojik ve vatandaşın… pic.twitter.com/ucISMeoIX7
"RİSKE GİRMEK GEREKİYOR"
Mert Başaran riske girmenin önemini, "Bedava peynir fare kapanında olur. Sen eğer bir şey alıp iki katı, üç katı kazanmayı bekliyorsan ya da yüz liralık evi 50’ye alıp 40’a almak istiyorsan da, böyle bir riske de girmek gerekiyor" sözleriyle vurguladı.
Mert Başaran: Bedava peynir fare kapanında olur. Sen eğer bir şey alıp iki katı, üç katı kazanmayı bekliyorsan ya da yüz liralık evi 50’ye alıp 40’a almak istiyorsan da, böyle bir riske de girmek gerekiyor.@MertBasaran_inv @azizakova pic.twitter.com/9sTLdxReDR
— Ekol TV (@ekoltvv) December 22, 2024
"PARA KUŞ GİBİDİR"
Jim Carrey’nin kripto piyasasına atılmasının ardından setlere dönmek zorunda kalmasından örnek verilen programda Başaran, “Para kuş gibidir. Sen parayı elinde tutmayı bilmezsen, harcarsan uçar gider. Bilmediğin işe girmeyeceksin. Elinde para tutmayacaksın” ifadelerini kullandı.
Jim Carrey nasıl parasız kaldı?
— Ekol TV (@ekoltvv) December 22, 2024
Mert Başaran: Para kuş gibidir; sen parayı elinde tutmayı bilmezsen, harcarsan uçar gider. Parayı tutmayı bilmiyoruz, illa yemekte değil, yanlış yatırım yapanlar da var. Kural şu: Elinde para olmayacak, ya malda olacak ya da bir yerde.… pic.twitter.com/TufXClsRPY