Enflasyon nedeniyle artan fiyatlar piyasada yeni 'banknot' beklentilerini de artırdı. Şu an dolaşımda olan en yüksek para 200 TL olurken, nakit ödemelerde de paranın ağırlığı artınca bazı sektörler de aylar öncesinde '500 ve 1000 TL'lik para' basımının zorunlu olduğunu dikkat çekmişti.


Hatta kağıt paralardaki sabit durum nedeniyle "İstanbul’da ortalama bir daire almak için 200 liradan oluşan 27 kilo banknot taşınması gerekiyor." yorumları da yapılmıştı.


TCMB BAŞKANI KARAHAN'DAN BANKNOT AÇIKLAMASI


Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu!nda yaptığı sunumun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.


Daha önce de 500 ve 1000 liralık banknot için çalışma olmadığını söyleyen Merkez Bankası Başkanı Karahan, bu kez teknik analizler ile çalışmalar yapıldığını söyledi. Karahan, “Bu konuda birimlerimiz çalışıyor, incelemelerimiz devam ediyor” dedi.



"KÜPÜR KOMPOZİSYONUNU YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"


Ekonomistler, sektör temsilcileri hatta nakit para akışının sağlandığı iş alanlarından olanların da sıklıkla dile getirdiği 1000 TL’lik ve 500 TL’lik banknotların basımıyla ilgili açıklama yapan Karahan, “Bu kapsamda, küpür kompozisyonunu sizin dediğiniz şekilde ve farklı göstergelerle yakından takip ediyoruz” dedi.


500 VE 1000 LİRALIK BANKNOT İÇİN ÇALIŞMA VAR MI?


Karahan, “Bir karar verildiğinde bu kamuoyuyla şeffaflık çerçevesinde paylaşılacaktır” değerlendirmesinde bulundu.



200 TL EN YAYGIN PARA OLDU


Geçtiğimiz aylarda Businessweek Türkiye, 200 liralık banknotların piyasadaki oranına dikkat çekmişti. Buna göre, 200 TL ilk piyasaya çıktığında toplam banknotlar içindeki payı sadece yüzde 3,2’ydi. Eylül itibariyle bu oran yüzde 35’i aşmıştı. Değer olarak bakıldığında ise dolaşımdaki toplam banknotların yüzde 66,4’ünü 200 lira oluşturuyor. 100 lira ile birlikte alındığında bu oran yüzde 93’e yükseliyor. Normal koşullarda bir ekonomide en yüksek ve en düşük değerli banknotların bu düzeyde yaygın olması beklenmez. Ancak Türkiye bu konuda özel bir konumda bulunuyor.


HİZMET SEKTÖRÜ NAKİT KULLANIYOR


Özellikle hizmet sektöründe oluşan yeni fiyat seviyeleri günlük hayatta da mevcut banknotlarla Türk lirası kullanımını zorluyor. Örneğin İstanbul’da ortalama bir restoranda iki kişilik bir akşam yemeği rahatlıkla 3-4 bin lirayı buluyor. Nakit kullanmak isteyen birinin sadece restoran hesabı için en az 20 adet kağıt para bulundurma zorunluluğu cüzdanların giderek kalınlaşmasına neden oluyor. Son dönemde "yeni banknotların çıkışı ihtiyaçtan zorunluluğa dönüştÜ" yorumları yapılıyor. Paranın çuvallarla taşınması eskiden ender görülen bir durumken, artık hayatın normal akışında görülen bir tablo haline geldiğine dikkat çekiliyor. Ekonomistlere göre de en büyük banknotun yani 200 TL'nin en yaygın banknot haline gelmesi de bu durumu hafifletmedi.