Yıllardır vardı aslında sahipsiz başıboş köpek sorunu ama, son dönemde daha çok gündem oldu, daha çok konuşuldu. Geç oldu ama dileriz güç olmaz. Başlatılan çalışmayla hayvan hakları ile ilgili yasa değişikliği hazırlandı. Yapılacak düzenleme ile ülke genelinde barınak sayısı artırılacak, toplama ve kısırlaştırma merkezleri kurulacak.

Bakın, İstanbul’da yaklaşık 130 bin başıboş sahipsiz köpeğin olduğu konuşuluyor. Bu bir mega kent için ciddi bir rakam. Bir de bunu tüm Türkiye’ye yaydığımızı düşünelim. Binlerce köpek sokaklarda yaşam mücadelesi veriyor. Dolayısıyla buna bir çözüm bulunmalı ama nasıl bir yol izlenerek.

ANKETTEN BARINAK ÇIKTI

Areda Survey araştırma şirketi çok önemli bir araştırma yaptı sokak hayvanları ile ilgili. Araştırmanın sonuçlarına baktığımızda halkın yüzde 48.4'ü sokak hayvanlarını tehlikeli buluyor. 'İnsana saldıran köpeklere ne yapılmalı' sorusuna, 'barınaklara bırakılmalı' diyenlerin sayısı yüzde 42.4. 'Uyutulmalı' diyenlerin oranı 25.7. 'Kısırlaştırılsın' diyenlerin oranı da yüzde 8.1 olarak görülüyor. Sahiplenme konusunda pek de taraftar değil vatandaş. 'Sokak hayvanlarını sahiplenmeyi düşünür müsünüz' sorusuna verilen cevap yüzde 51.6 oranında hayır çıkmış. Yani araştırmadan da anlaşılacağı üzere, vatandaşlar sahipsiz hayvanları bir sorun olarak görüyor ama sahiplenmeye pek de yanaşmıyor.

SAHİPSİZ KÖPEKLER SORUN OLARAK GÖRÜNÜYOR

İletişim Başkanlığı da konuyla ilgili bir araştırma yaptı. Bu sonuca göre, Türkiye’de yüzde 88,4 oranında sahipsiz köpek bulunuyor. Yanlış okumadınız yüzde 88,4. Araştırmadan ilginç bir bilgi daha aktaralım. Araştırmaya katılanların yüzde 83,6'sı sahipsiz köpek konusunu sorun olarak görüyor. Bir taraftan da katılımcılara bu sorunun çözümü için nasıl bir yol izlenmeli? sorusu soruluyor. Katılımcıların yüzde 80,4'ü 'barınaklara yerleştirilmeli, sahiplenilmeyen ve hasta olanlar uyutulmalı', yüzde 18,4'ü 'kısırlaştırılarak mevcut yaşam alanına bırakılmalı', yüzde 1,2'si 'bu haliyle mevcut yaşam alanlarında bırakılmalı' cevabını veriyor.

5 YILDA 3 BİN 476 KAZAYA NEDEN OLDULAR

Başıboş sokak köpeklerinin neden olduğu dolaylı etkilerden biri de trafik kazaları. 2018 ile 2023 yılları arasında 3 bin 476 trafik kazası sokak köpekleri sebebiyle meydana geldi. Bu kazalarda 67 kişi hayatını kaybetti. 5 bin 200'den fazla kişi de sokak köpekleri nedeniyle gerçekleşen kazalarda yaralandı.

Bu sorun özellikle 2000’lerden bu yana artarak devam ediyor hem de katlanarak; “Hayvansever kadını beslediği sokak köpekleri parçaladı”, “Liseli Mehmet, köpek saldırısı sonucu hayatını kaybetti”, “Şanlıurfa’da köpeklerin saldırdığı 6 çocuktan acı haber geldi; aralarından iki yaşındaki bir çocuk 11 günlük tedavi sonrası öldü” gibi onlarca haberi internette bulmak mümkün.

İNSANCIL VE YASAL BİR BAKIŞLA YAKLAŞMALIYIZ

Sorun ortada ama bu soruna insancıl ve yasal bir bakış açısıyla yaklaşmamız gerekiyor. Bilinmeli ki, sokak hayvanları da bir can taşıyorlar ve bu problemi toplumsal, vicdani, insani bir bakış açısıyla çözmek gerekiyor. Sokak hayvanları kimliklendirilmeli, sahiplendirilmeli, köpeklerini terk etmelerinin önüne geçilmeye çalışılmalıdır. Bu kanun düzeyine çıkarılmalı ve köpekleri alıp sahiplenmeyenler sokağa salanlara cezai bir yaptırım olmalıdır.

HAYVAN SAHİPLERİ EĞİTİMDEN GEÇİRİLMELİ

Uzmanların çözüm olarak sunduğu diğer bir yöntem ise köpeklerin üremelerinin sınırlandırılması veya durdurulmasıdır. Bu ise kısırlaştırma dediğimiz yolla mümkündür bu işi bilen uzmanlar sayesinde dikkatli, planlı ve özverili bir şekilde olmalıdır. Bir sokak köpeğinin öncelikle alanında eğitimli kişilerce, acı ve eziyet çekmeden toplanması önemlidir. Toplanan köpeğin yine alanında uzman kişilerce kısırlaştırılması gerekir. Toplanıp kısırlaştırılan köpeklerin ise idari makamlarca belirlenen hayvan yaşam alanlarına bırakılmaları gerekiyor.

Bu değişikliklerin yanında hayvan sahipleri bilinçlendirilmeli, eğitimlerden geçirilmeli ve bu eğitimlerden sonra köpek sahiplenmeye yetkili kılınmalıdır. Tüm bu çabalara rağmen yine de köpeklerini terk edenlere ilişkin caydırıcı önlemler ve cezai müeyyideler artırılmalıdır. Dileriz hayvanlara zarar verilmeden süreç tamamlanır.