Türk vatandaşları uzun bir süredir Schengen Vizesi konusunda sıkıntılar yaşıyor. Ret oranlarının artışı dikkat çekici boyutta. Bir yılda gerçekleşen 85 milyon Euro'luk harcama Türk vatandaşlarının yaptığı başvurunun ekonomiye maliyeti. Geçen yıl yüzde 22'ye yaklaşan ret oranı da yükseliyor. Bu da milyonlarca Euro'nun boşa gittiği anlamını taşıyor. Vize sorunu Ekol TV'de 'Duygu Kaya ile Bugün' kuşağında masaya yatırıldı.

'AVRUPA'DA BİR TÜRKOFOBİ VAR'

Medipol Üniversitesi öğretim Üyesi Doç. Dr. Faik Tanrıkulu Ekol TV'nin konuğu oldu ve soruları yanıtladı. Doç. Dr. Faik Tanrıkulu, Avrupa'da Türklere karşı bir önyargı oluştuğunu belirterek şunları söyledi:

"(Schengen Vizesi neden verilmiyor?) Bunun normalde şu anda yapılan açıklamalarda görünen çok önemli bir sebebi olmadığı. Yani işte çok bürokratik ve normal diplomatik bir dille verilen bir cevap var. İşte çok yoğunluk var, başvuru talebi çok yüksek... Ancak biz bunu biliyoruz ki bu çok gerçekçi bir neden değil. Bunu Avrupa kaynakları veya işte Avrupa Hristiyan Demokrat Parti Türk kökenli bir vekilin açıklaması, bunu şu şekilde açıklıyor... Yani işte bana çok yoğun bir mail geliyor, hatta işte iş adamlarının 6 ay sonrasına randevu aldığı gibi şikayetler dile getiriyor ve en temelde şunu söylüyor, Türkiye'den mülteci başvurusu yüksek olduğunu ve dolayısıyla çözüm aslında görünmediğini söylüyor. Yani aslında bir yönüyle o sunulan bahaneler, söylemlerin arka planında yatan nedenin aslında oradaki milletvekilinin yaptığı açıklamada yatıyor. Avrupa'da bir Türkofobi var. Halbuki serbest dolaşım Türkiye'ye bir lütuf değil. Türkiye bugün Avrupa'nın güvenliği açısından en önemli stratejik ülke."