SIBO hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? SIBO olanlar ne yememeli, tedavisi var mı?

İnce Bağırsak Bakteriyel Aşırı Çoğalması olarak bilinen SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), kalın bağırsakta bulunan bakterilerin ince bağırsağa yayılması ve aşırı çoğalmasıyla ortaya çıkan bir sindirim sistemi rahatsızlığı olarak biliniyor. Bağırsaktaki sağlıklı sindirimi sağlayan mikroorganizmalardaki dengesizlik olarak olarak kendini gösteren SIBO, sindirim bozukluklarına ve besin emiliminde problemlere neden oluyor. SIBO görülen kişilerde, şişkinlik, mide ağrısı, gaz, ishal ya da kabızlık gibi belirtiler görülüyor. Prof. Dr. Oytun Erbaş’ın ‘geleceğin hastalığı’ olarak tanımladığı SIBO hastalığı ve salgını ile ilgili merak edilenleri sizin için derledik. Peki, SIBO hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? SIBO olanlar ne yememeli, tedavisi var mı?
SIBO HASTALIĞI NEDİR?
SIBO, İnce Bağırsak Bakteriyel Aşırı Çoğalması şeklinde tanımlanan bir hastalıktır. İnce bağırsakta normalden fazla bakteri bulunması sonucu görülen bir sindirim sistemi hastalığıdır. Normalde bakteriler kalın bağırsakta yoğun olarak bulunur, fakat SIBO’da bu bakteriler ince bağırsağa yayılır ve burada aşırı çoğalıp, sindirim sistemi dengesini bozmaktadır.
SIBO HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELER?
SIBO olan kişilerde görülen belirtiler şunlardır:
- Şişkinlik ve gaz
- Karın ağrısı ve kramp
- İshal ve kabızlık
- Kilo kaybı ya da kilo alma güçlüğü
- Mide bulantısı
- Kronik yorgunluk ve halsizlik
- B12 vitamini, demir eksikliği gibi besin emiliminde bozukluk
Belirtileri yaşıyorsanız gastroenteroloji uzmanına başvurmanız önerilir.
SIBO TEŞHİSİ NASIL KONUR?
SIBO tanısında en çok kullanılan yöntem nefes testleridir. Glukoz ya da laktuloz nefes testi kullanılarak, ince bağırsaktaki bakterilerin ürettiği metan veya hidrojen gazları ölçülür. Pozitif çıkarsa SIBO tanısı konulabilir.
SIBO NEDEN OLUR?
SIBO’nun görülmesinin nedenleri; bağırsak hareketlerinin yavaşlaması, bağışıklık sisteminin zayıflaması, bağırsak anatomisinde bozukluklar, beslenme düzensizlikleri ve aşırı karbonhidrat tüketimi, mide asidinin azalması ve stres olarak sayılabilir.
SIBO NASIL TEDAVİ EDİLİR?
SIBO hastalığında tedavisinde; ince bağırsaktaki aşırı bakterilerin çoğalmasını kontrol altına alabilmek için antibiyotik kullanılabilir. Düşük FODMAP diyeti ya da karbonhidrat açısından kısıtlıı diyetler oluşturulabilir. Zararlı bakterilerin yerine yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlamak için probiyotik kullanılabilir. Bağırsak hareketliliğini artıran ilaçlar kullanılabilir. Bağırsak tıkanıklığı veya ciddi bir sorun durumunda cerrahi müdahale edilebilir.
Prof. Dr. Oytun Erbaş uyardı: Çocuğuna miras bırakma, kendi kazansın!
SIBO OLANLAR NE YEMEMELİ?
SIBO’su olanların Yüksek FODMAP İçeren Gıdalar’dan kaçınması önerilir. İşte Yüksek FODMAP İçeren Gıdalar:
Soğan, lahana, sarımsak, brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar, kuşkonmaz, pırasa, mantar, armut, karpuz, erik, mango, elma, kiraz, şeftali, yoğurt, peynir, süt, fasulye, soya ürünleri, nohut, mercimek, bezelye, çavdar, buğday, arpa, tatlandırıcılar (sorbitol, mannitol, ksilitol, yüksek fruktozlu mısır şurubu)
Şekerli ürünlerden de kaçınmak gereklidir. Bunlar ise gazlı içecekler, meyve suları, kekler, kurabiyeler, tatlılar, hazır soslar, mayonez, ketçap, şekerli kahve ve çaylar olarak sıralanabilir.
Aynı şekilde alkol ve kafeinli içeceklerden de kaçınmak gereklidir.
Turşu, kombucha, kefir ve kimchi gibi fermente gıdalar tüketmemek de önemlidir.
Lif oranı çok yüksek olan; brokoli, brüksel lahanası ve lahana gibi, kepekli tahıllardan, badem, ceviz ve fındık gibi kuruyemişlerden de tüketmemek tavsiye edilir.