Kalp krizine nasıl müdahale edilmeli? Hayat kurtaran ayrıntılar

Sahnede fenalaşmasının ardından vefat ettiği açıklanan ünlü sanatçı Volkan Konak’ın ölümü Metin Arolat'ı hatırlattı. Ünlü isimlerin ani ölümleri ilk yardımın önemine bir kere daha dikkat çekti. Muhabir Şeyma Kan, Dr. Temel Kılınçlı ile ilk müdahalenin nasıl yapılması gerektiğini aktardı.
Kalp krizine nasıl müdahale edilmeli? Hayat kurtaran ayrıntılar

Volkan Konak, geçtiğimiz gece Kıbrıs'taki konseri sırasında fenalaştı. Tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Konak'ın ölümü, akıllara Metin Arolat'ı getirdi. Sahnedeki yüksek tansiyonun kalplerini etkilemiş olabileceği söylenen ünlü isimlerin ölümüyle ilk yardımın önemi bir kez daha ortaya çıktı. Ekol TV muhabiri Şeyma Kan, Acil Tıp ve Afet Çalışanı Dernek Başkanı Dr. Temel Kılınçlı ile birlikte kalp krizi durumunda ilk yardımın nasıl yapılması gerektiğini aktardı.

"BU TÜR VAKALARI ÇOK SIK GÖRÜYORUZ"

Kılınçlı, "Bu tür vakaları uygulamada çok sık görebiliyoruz. Kişi yoğun stres altında olduğu, efor harcadığı, nabzının hızlandığı ve tansiyonunun yükseldiği esnada ani ‘kardiyak arrest’ler ortaya çıkıyor. Şok cihazı ilk iki dakika içerisinde uygulanırsa geriye döndürülebilir vakalar oluyor" sözlerini kullandı.

İLK MÜDAHALE NASIL YAPILMALI?

Yapılması gereken ilk yardımı Kılınçlı, "Her bayılanın kalbi durmamıştır. Bilinci kaybolmuşsa, kalbinin durup durmadığından emin olmak lazım. Bilinci kaybolmuş kişiye gidip omzuna bakarak ‘Beni duyuyor musunuz?’ denilmesi lazım. Bilinç yoksa ambulansın olay yerine gelmesi için 112’yi arayacağız veya çevreden birine aratacağız. Sonrasında gelip ağız içerisine bakacağız. Bilinç kaybı olduğu için dil geriye kaymış ve soluk yolunu tıkamıştır, ilk yardımla hava yolunu açmak gerekir. Bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye içerisinde kişinin solunumunun devam edip etmediğinden emin olmak gerekir. Kişi solunum yapmıyorsa kalp masajı yapılması gerekir" sözleriyle anlattı.

Kaynak:EKOL TV