Kardiyoloji Uzmanı Muhammed Keskin: Koronavirüsle kan pıhtılaşması çok arttı

Kardiyoloji Uzmanı Muhammed Keskin, Balçiçek İlter’in sunduğu Şimdi programında kalp krizi riskleriyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Keskin genç yaşta kriz riskine kadar birçok önemli konuya değinirken koronavirüsle kan pıhtılaşmasının artış gösterdiğini söyledi.
Kardiyoloji Uzmanı Muhammed Keskin: Koronavirüsle kan pıhtılaşması çok arttı

Koronavirüs sonrası pıhtılaşma artışı, dengesiz beslenme, pasif sigara dumanı ve yoğun stres... Kalp krizi artık gençleri de tehdit ediyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muhammed Keskin, Balçiçek İlter’in sunduğu Şimdi programında kalp krizi ile ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Sahnedeyken kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden sanatçı Volkan Konak’ın ölümünü de örnek gösteren Keskin, “Kalp krizi artık sadece ileri yaşların değil, gençlerin de sorunu” diyerek dikkat çekti.

Pandemi süreciyle birlikte kalp krizi oranlarında belirgin artış yaşandığını belirten Muhammed Keskin, özellikle 25-44 yaş aralığında kalp krizlerinde %29’luk bir artış olduğuna söyledi. Keskin, “Koronavirüs sadece akciğer değil, kalp damarlarında da iltihap ve pıhtılaşmayı artırdı” dedi.

“İLK PANDEMİ HASTANESİNDE ÇALIŞTIM, ÇOK SAYIDA KALP KOMPLİKASYONU GÖRDÜK”

Pandemi döneminde Türkiye’nin ilk pandemi hastanesinde görev yaptığını söyleyen Keskin, “Tulumla, N95 maskeyle anjiyoya girdiğimiz hastalar oldu. Ancak en büyük sorun hastaların geç başvurmasıydı” ifadelerini kullandı.

KADINLARDA KALP KRİZİ RİSKİ ARTIYOR

Dengesiz beslenme, hareketsizlik ve artan stresin kalp krizi riskini artırdığını belirten Keskin, kadınlarda sigara kullanımının ve pasif içiciliğin artmasının tehlikeyi büyüttüğünü söyledi. “Sigara içmeyen, kolesterolü normal bir kadın hastada bile kalp krizi görebiliyoruz. Çünkü evde maruz kaldığı sigara dumanı yeterli oluyor” dedi.

kadinlarda-kalp-krizi.jpg

BESLENME ALIŞKANLIKLARI DA RİSK UNSURU

Franchise ve dışarıdan beslenme alışkanlıklarının kalp sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çeken Dr. Keskin, “Şirket yemeklerinde çoğunlukla pilav, ekmek ve tatlı var. Protein oranı çok düşük. Bu tarz beslenme tarzı, karbonhidrata yüklenmeye neden oluyor” dedi.

GENETİK YÜKSEK RİSK FAKTÖRÜ AMA ÖNLEM ALINABİLİR

Genetik yatkınlığın, kalp krizi risk faktörleri arasında 4. sırada yer aldığını belirten Dr. Keskin, “Sigara, hipertansiyon, diyabet ve hareketsiz yaşam daha öncelikli. Ancak genetik kolesterol yüksekliği olan bireylerde düzenli kontrol şart. Kolesterol seviyesi 400 çıkan genç hastalarımız var” ifadelerini kullandı.

SANATÇILAR VE YOĞUN ÇALIŞANLAR DAHA FAZLA RİSK ALTINDA

Geçtiğimiz günlerde sahnede kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Volkan Konak'ı hatırlatan Balçiçek İlter, bu tür ölümlerin giderek arttığına değindi. Dr. Keskin ise “Sanatçılar çok yoğun, sağlık farkındalıkları düşük. Nefes kontrolü yapanlar için sahne ciddi bir stres ortamı. Kontrollerin daha erken yaşta başlaması gerekebilir” dedi.

konak-volkan.jpg

KONTROL ŞART: ŞİKÂYETİNİZ OLMASA BİLE KARDİYOLOĞA GİDİN

Keskin, kalp sağlığı için kontrol çağrısında bulundu:

“Hiçbir riskiniz olmasa bile 50 yaşından itibaren mutlaka kardiyoloji uzmanına kontrole gidin. Kalp damar cerrahı değil, kardiyolog risk faktörlerini yönetir. Temiz sonuç moral verse de, sigara içmeye devam ediyorsanız kriz yine kapıda olabilir.”

KRİZ ANINDA NE YAPMALI?

“Bir rahatsızlık hissettiğinizde sahneyi ya da işi bırakın. Kalp krizinin her zaman tipik belirtileri olmaz. Sol kol ağrısı gibi küçük ipuçları bile önemli olabilir. İlk yardım ve zamanında müdahale hayat kurtarır” diyen Dr. Keskin, kriz geçirenlerin %80 tıkalı damarla bile yaşama şansı olduğunu, ancak erken müdahalenin şart olduğunu vurguladı.