Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılım sağladığı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğü BRICS Zirvesi sonrası Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Lavrov’un röportajında Türkiye’nin Ukrayna’da arabuluculuk yapma teklifine dair değerlendirmesi oldukça dikkat çekti.
"TÜRK SİLAHI KULLANIYORLAR"
Lavrov “Türkiye’nin Ukrayna krizindeki çabalarını takdir ediyoruz. Ancak ne yazık ki Ankara, Kiev rejimiyle askeri ve teknik alanda işbirliğini sürdürüyor. Türk silahları, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından Rus askerlerini ve vatandaşları öldürmek için kullanılıyor. Türkiye’nin arabuluculuk çabalarını düşündüğümüzde bu durumu şaşırtıcı buluyoruz” diye konuştu.
"BATI ÜLKELERİ BARIŞI ENGELLİYOR"
Rusya dışişleri bakanı, Kiev ile barış sürecinin Batı ülkeleri tarafından engellendiğini vurgulayarak “Şu anda düşmanlarımızın planında barışa dair herhangi bir ibare yok. Washington ve onun müttefikleri Kiev’e her türlü desteği vererek ülkemize saldırmak için Batı yapımı uzun menzilli füzeleri kullanma olasılığını tartışıyorlar. Ayrıca Ukrayna lideri Volodimir Zelensky de Moskova ile müzakere sürecini yasaklayan kararnameyi henüz iptal etmedi” dedi.
"ARABULUCULUK ÇABALARI ANLAMSIZ"
Bu nedenle arabuluculuk çabalarının da anlam ifade etmediğine dikkat çeken Lavrov “Türkiye de dahil olmak üzere hiçbir partinin arabuluculuk çabası anlam ifade etmiyor” diye konuştu.
"ŞAM İLE MÜZAKEREYE DESTEK OLACAĞIZ"
Öte yandan Moskova’nın Suriye ile Türkiye arasındaki müzakere sürecinin yeniden başlamasına teşvikte bulunacağını söyleyerek “Suriye -Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi, Suriye’de sürdürülebilir istikrar ve Ortadoğu bölgesinde güvenliğin güçlendirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Rusya, Şam ile Ankara arasındaki ihtilafları ortadan kaldırmak için tutarlı bir şekilde çaba sarf ediyor” dedi.
"DÖRTLÜ ZİRVEDE GÜNDEM BELİRLENDİ"
Lavrov, geçen sene Rusya, İran, Suriye ve Türkiye dörtlü zirve formatı çerçevesinde dışişleri bakanlıkları, savunma bakanlıkları ve istihbarat servisleri düzeyinde gerçekleştirilen temasları hatırlatarak "Suriyeli sığınmacıların geri dönüşü, terörle mücadele ve sınırların güvenliğinin sağlanması" dahil olmak üzere özellikle ilgi gerektiren gündem başlıklarının belirlendiğini söyledi.
"ASKER ÇEKME MESELESİNDE UZLAŞILAMADI"
Bunun yanısıra Lavrov, Ankara’nın Suriye’den askerleri çekmesi yönünde Şam’dan gelen talep konusundan uzlaşmadığını belirterek “Şam ve Ankara’nın pozisyonlarında ortaya çıkan görüş ayrılıkları müzakere sürecinin duraklamasına neden oldu. Suriye hükümeti, öncelikle Türk askeri birliklerinin Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarından çekilmesi konusuna netlik kazandırılması gerektiğinde ısrar ediyor. Türkiye, prensip olarak Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını teyit ediyor ancak birliklerin çekilmesi konusunu daha sonra ele almayı teklif ediyor” ifadesinde bulundu.