Bugün iftarda ne pişirsem? Ramazan’ın 9. Gününe özel Konya mutfağına ait iftar menüsü
Ramazan ayının 9. Gününe gelmiş bulunmaktayız. Bu mübarek ayda her gün iftara ne pişireceğini düşünenler için bugün Konya yöresine ait bir menü hazırladık. “Bugün iftarda ne pişirsem?” diyorsanız, işte Ramazan’ın 9. Gününe özel Konya mutfağına ait iftar menüsü…
Yayınlanma:

Ramazan ayında oruç tutarken hemen hemen herkes akşam iftarda yiyeceği yemeği düşünür. Her güne bir iftar menüsü düşünmek ise oldukça zordur. Ramazan’ın 9. Gününde akşama ne pişireceğinizi hala bulamadıysanız, bugün için size Konya yöresine ait bir iftar menüsü önerdik. İşte Konya mutfağına ait iftar menüsü…
RAMAZAN’IN 9. GÜNÜ İÇİN KONYA MUTFAĞINDAN İFTAR MENÜSÜ
AÇILIŞ
Hurmalı süt
Malzemeler (1 Kişilik):
- 1 su bardağı süt
- 2-3 adet hurma
- 1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
- 1 çay kaşığı bal (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Hurmaların çekirdeklerini çıkarıp küçükçe doğrayın.
- Sütü bir cezveye alıp hafif ısıtın.
- Hurmaları sütün içine ekleyin ve birkaç dakika bekleyin.
- Ardından blenderdan geçirerek pürüzsüz hale getirin.
- Bardaklara döküp üzerine tarçın serpebilir ve isterseniz bal ekleyebilirsiniz.
ÇORBA
Etli Bamya Çorbası
Malzemeler:
- 100 g kuru bamya
- 250 g kuşbaşı kuzu eti
- 1 adet kuru doğranmış soğan
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 6 su bardağı su
- 1 adet limon suyu
- 1 tatlı kaşığı sirke
Yapılışı:
- Kuru bamyaların üzerine kaynar su dökün ve içine 1 tatlı kaşığı limon suyu koyun.
- 10 dakika kadar haşlayın, sonra süzün ve saplarını koparın.
- Kuşbaşı doğranmış kuzu etini bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyerek kaynamaya bırakın.
- Üzerinde biriken köpükleri alın ve etler iyice yumuşayana kadar pişirin.
- Ayrı bir tencerede tereyağını eritin ve doğranmış soğanları pembeleşene kadar kavurun.
- Salçayı ekleyin ve birkaç dakika kavurduktan sonra haşlanmış etleri ve et suyunu ekleyin.
- Kaynadıktan sonra haşlanmış bamyaları da ekleyin.
- Tuz, karabiber ve limon suyunu ekleyip karıştırın.
- Kısık ateşte 10-15 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.
ANA YEMEK
Fırın Kebabı (tandır pidesi ile servis edilir)
Malzemeler (4 Kişilik):
- 1 kg kuzu kol veya kuzu gerdan eti (kemikli)
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 su bardağı su
Yapılışı:
- Kuzu etini büyük parçalara bölün.
- Etleri tuz ve karabiberle ovun.
- Geniş ve derin bir fırın tepsisine ya da güveç kabına etleri koyun.
- Üzerine 1 su bardağı suyu ekleyin.
- Tepsinin üzerini yağlı kağıt ve ardından alüminyum folyo ile kapatın.
- Önceden ısıtılmış 200°C fırında 30 dakika pişirin.
- Fırın derecesini 160°C'ye düşürün ve 2,5 – 3 saat daha pişirin.
- Eti kontrol edin, eğer kemikten kolay ayrılıyorsa fırından çıkarabilirsiniz.
SALATA
Gavurdağ Salatası
- 3 adet domates
- 1 adet kuru soğan
- 2 adet sivri biber
- 1 çay bardağı ceviz içi
- Yarım demet maydanoz
- Yarım çay bardağı nar ekşisi
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı sumak
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
Yapılışı:
- Domates, soğan, biber ve maydanozu ince doğrayın.
- Ceviz içini bıçakla hafif iri kalacak şekilde doğrayın.
- Tüm malzemeleri geniş bir kaba alın.
- Üzerine nar ekşisi, zeytinyağı, sumak, tuz ve pul biber ekleyerek güzelce karıştırın.
- Servis tabağına alıp üzerine biraz daha ceviz serperek sunabilirsiniz.
TATLI
Konya usulü Höşmerim
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı un
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 çay kaşığı tarçın
- Ceviz içi veya Antep fıstığı (üzeri için)
Yapılışı:
- Tereyağını geniş bir tavada eritin.
- Unu ekleyip kısık ateşte sürekli karıştırarak koyu altın rengini alana kadar yaklaşık 10-12 dakika kavurun.
- Şekeri ekleyip birkaç dakika daha karıştırın.
- Sütü yavaş yavaş ekleyin ve hızlıca karıştırarak hamur kıvamına getirin.
- Tatlı koyulaşıp toparlanınca ocaktan alın.
- Sıcak sıcak tabaklara alın, üzerine ceviz içi veya Antep fıstığı serperek servis edin.
4 çeşit yemek var! Bu restoranda iftar menüsü 40 TL
İÇECEK
Reyhan Şerbeti
Malzemeler:
- 1 demet taze reyhan
- 1 litre su
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 adet limonun suyu
- 3-4 adet karanfil
- 1 çubuk tarçın
Yapılışı:
- Taze reyhan yapraklarını yıkayın ve saplarından ayırın.
- 1 litre suyu kaynatın ve içine reyhan yapraklarını ekleyin.
- Ocağı kapatıp reyhanların içinde 10-15 dakika kadar demlenmesini bekleyin.
- Karışıma şekeri, limon suyunu, karanfili ve tarçın çubuğunu ekleyin.
- Karıştırarak şekerin tamamen erimesini sağlayın.
- Karışımı süzerek bir sürahiye alın.
- Buzdolabında iyice soğuttuktan sonra servis edebilirsiniz.
Ramazan