Bu yıl oruç tutmayanlar ne kadar fidye ödeyecek? Diyanet ile 2025 yılı 1 günlük fitre ve fidye tutarı ne kadar, kaç TL?

Müslümanlar için önemli ibadetlerden biri olan fitre, ihtiyaç sahiplerine verilmesi gereken bir sadaka olarak kabul edilirken, fidye ise oruç tutamayanların yerine getirmesi gereken maddi bir bedel olarak öne çıkıyor. 2025 yılı için Diyanet tarafından belirlenen fitre ve fidye miktarları açıklandı. Peki, 1 günlük ve 1 aylık fidye tutarı ne kadar? İşte 2025 yılı fitre ve fidye ödemeleri hakkında bilinmesi gerekenler...
Bu yıl oruç tutmayanlar ne kadar fidye ödeyecek? Diyanet ile 2025 yılı 1 günlük fitre ve fidye tutarı ne kadar, kaç TL?

Oruç tutan ve tutamayan vatandaşlar, 2025 yılı fitre ve fidye miktarlarını merak ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen fitre, Ramazan Bayramı öncesinde verilmesi gereken bir sadaka olarak bilinirken, fidye ise oruç tutamayan kişilerin ödemesi gereken bedel olarak öne çıkıyor. 11 ayın sultanı Ramazan ayı 1 Mart Cumartesi günü başladı ve 29 Mart’ta sona erecek. Peki, 2025 yılı için belirlenen 1 günlük fitre ve fidye miktarı ne kadar? İşte detaylar...

2025 YILI FİTRE VE FİDYE MİKTARI NE KADAR?

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2025 yılı Ramazan ayından 2026 yılı Ramazan ayına kadar olan süre için fitre miktarını 180 TL olarak belirlemiştir. Fitre, Ramazan Bayramı'ndan önce verilmesi gereken bir sadaka olup, bir kişinin günlük gıda ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. Aynı zamanda, oruç tutamayan ve bu ibadeti kaza etme imkânı bulunmayan kişiler için belirlenen fidye miktarı da günlük 180 TL olarak açıklanmıştır.

FİDYE NEDİR VE KİMLER VERİR?

Fidye, oruç tutmaya güç yetiremeyen kişilerin, tutamadıkları her gün için bir fakiri doyuracak miktarda ödeme yapmalarıdır. Kur’an-ı Kerim’in Bakara Suresi 184. ayetinde fidye şu şekilde ifade edilir: “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir yoksulu doyuracak kadar fidye verir.” Bu hükme göre, yaşlılık, kronik hastalık veya hamilelik gibi sebeplerle oruç tutamayan ve daha sonra kaza etme imkânı bulunmayan kişiler fidye ödemekle yükümlüdür.

2025/02/07/berat-kandili-orucu.png

ORUÇ KEFARETİ VE FİDYE MİKTARI

Oruç keffareti, kasten bozulan orucun telafisi için tutulan 60 günlük kefaret orucunu ifade eder. Ancak, bunu tutamayacak olan kişilerin her gün için bir fidye ödemesi gerekir. 2025 yılı için belirlenen günlük fidye miktarı 180 TL olduğuna göre, 30 günlük oruç kefareti için toplamda 5.400 TL fidye verilmesi gerekmektedir.

FİTRE VE FİDYE ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Fitre, Ramazan Bayramı öncesinde verilmesi gereken bir sadaka olup, toplumun her kesiminin bayram sevincine ortak olmasını amaçlar. Hanefi mezhebine göre fitre vermek vaciptir. Fidye ise, oruç tutamayan ve tutamadığı günleri kaza edemeyecek durumda olan kişilerin, oruç yerine verdiği maddi bedeldir.

FİTRE VE FİDYE KİMLERE VERİLEBİLİR?

Fitre ve fidye, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı fakir Müslümanlara verilmelidir. Zekât için de geçerli olan bu kural gereği, bir kimse fidyesini, fitresini veya zekâtını şu kişilere veremez:

  • Anne, baba, dede ve ninelerine,
  • Oğul, kız, torun ve onların çocuklarına,
  • Eşine,
  • Aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan zenginlere,
  • Babası zengin olan ergen olmamış çocuklara.

Bunun dışında, kardeş, teyze, dayı, amca, hala gibi akrabalar eğer zengin değillerse fidye ve fitreden yararlanabilirler.

FİTRE NE ZAMANA KADAR VERİLMELİDİR?

Fitrenin Ramazan Bayramı’ndan önce verilmesi önerilir. Bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilir. Şâfiî mezhebine göre ise fitrenin bayramın birinci gününün gün batımına kadar verilmesi gerekmektedir. Fitrenin amacı, bir fakirin günlük gıda ihtiyacını karşılayarak onun da bayram sevincine ortak olmasını sağlamaktır.