Kamu çalışanları için 2 günlük idari izinle Kurban Bayramı tatili 9 güne çıktı. Milyonlarca kişi tatil için planlarına şimdiden başladı. Kimi memleketi için hazırlıklara başlarken kimi de uzun süreyi fırsat bilip tatil yörelerinde tatil aramaya başladı.


9 günlük tatilin turizm sektörüne 'can suyu' olması beklenirken, oteller ve turizm işletmeleri de alarma geçti. Bayram tatilinde rezervasyon yoğunluğu bekleniyor. Sıklıkla medyada dillendirilen 'Oteller dolu, rezervasyonlara yetişilmiyor" haberleri üzerine Ekol TV'den Zeliha Saraç, turizmdeki son durumu işin içinde olanlara sordu.


Bodrum Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu uzatılan bayram tatili ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Karcılıoğlu, bayram öncesinde haberlerde tatil yoğunluğu ve rekor belirten cümlelerin sıklıkla kullanıldığını dikkat çekerek, aslında talebin tam tersine, talep yçnünde olmadığını dikkat çekti.



OTELLERİN 'CAN SİMİDİ' ORTA DİREK TATİLCİ KALMADI


Karcılıoğlu, otel dolulukların büyük kısmını oluşturan 'orta direk' diye tabir edilen tatilcilerin alım gücünün düşmesinin rezervasyonlara yansıdığını dikkat çekerek, "Bayrama 1 haftalık süre kaldı. Normal şartlarda, ülkede her şey normalken bu 9-10 günlük tatiller otellerin 'can simidi' oluyordu. Bu tatillere çok zevkle ve şevkle hazırlanırdık. Otellerimiz dolup taşardı. ama ne yazık ki bu rakamlarla, ekonominin bu kadar enflasyonist baskı altında kalmış şekliyle, bu otelleri dolduran yerli turizmin alım gücü yok olduğu için böyle bir duyguyu ne yazık ki yaşayamıyoruz. Ülkemizde son 20 yıldır aşırı zenginleşen bir kesim var. Bazı otellerimizde tabi ki doluluklar yaşanıyor. Bu konuda başarı hikayesi yazan kesimler de sadece bu otelleri baz alarak doluluklardan bahsediyorlar. İşte bu kesim, sahil bandındaki sayıları genele göre çok küçük olan üst segment dediğimiz otelleri dolduruyorlar. Bu 9 günlük tatilde bu tür oteller dolu. Ama bunlar normal yatak kapasitemizin yüzde 10'unu bile geçmeyen otellerimiz. Ama orta direğin özellikle bayramlarda büyük bir coşku ile 9 ya da 10 gün tatil yapabildikleri orta ve alt segment otellerde durum ne yazık ki böyle değil. Bir de şunlar var: Sadece otelim dolu gözüksün, kasaya sıcak para girsin diye maliyetlerinin çok altında zarar edeceğini bile bile promosyon yapan oteller de bile küçük bir hareket gözlemleyemiyoruz." diye konuştu.



"ORTA GELİRLİLERİ TATİL YAPABİLİR KONUMA GETİRMELİYİZ"


Çalışanların evine ekmek götürme derdinde olduğunu söyleyen Karcılıoğlu,

"Bu tür bayram tatillerinde Türkiye'deki yatak sayısının çok büyük bir bölümünü oluşturan orta ve üst segment dediğimiz otellere seyahat edebilen kesim ekonomimizin bu duruma gelmediği sürelerde 'orta direk' idi. Bu orta direk bu seyahatleri artık yapamıyor, bırakın tatili artık bu kesim evine ekmek götürme çabası içinde insanlar. Bu kesimi tekrar tatil yapabilir konumuna getirmedikçe bizim ve bu kesimin ne yurt dışına, ne de yurt içine seyahatleri konuşmamız mümkün değil." dedi.



"REZERVASYONLARDA KIPIRDANMA YOK"


Bayram tatilinin uzatılmasıyla birlikte rezervasyonlarda hareketlilik yaşanıp yaşanmadığına ilişkin soruyu da cevap veren Bodrum Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu, "Kesinlikle bir kıpırdanma yok. Çadır ve karavan turizmleri dolu şuan. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre turizmde rekor kırıyoruz. Aynı oranda turizmcilerin de kredi yükü de rekor kırıyor. Bunda bir terslik yok mu? İflas etmiş oteller ile satışa çıkmış otel sayıları rekor kırıyor. Bunu anlamak mümkün değil.Bu yüzden çıkıp 'yok oteller rezervasyon rekoru kırıyor' yanlış yönlendirmekten başka bir şey değil. Otelciler olarak çözüm önerilerimiz var, düzenlemeler yapılabilir" önerisinde bulundu.