Singapur Devlet Gıda Ajansı (SFA), tam 16 böcek türünün insan tüketimine sunulmasını onayladı. Artık Singapur'da restoranlarda böcek bazlı yemekler görmek mümkün olacak.
HANGİ BÖCEKLER TÜKETİLEBİLECEK
SFA, düzenleyici açıdan düşük endişe verici olarak değerlendirilen böcek türlerinin ithalatına izin verdiğini açıkladı. İnsanlar artık aşağıdaki böcek türlerini hem insan gıdası hem de hayvan yemi olarak ithal edebilecekler:
Bal arısı
İpekböceği/ipek güvesi
Küçük balmumu güvesi
Petek güvesi/büyük mum güvesi
Dev Gergedan böceği larvası
Beyaz kurtçuk
Un kurdu
Küçük un kurdu
Dev un kurdu böceği
Çekirge
Çöl çekirgesi
Afrika göçmen çekirgesi
Siyah/tarla kriketi/iki benekli cırcır böceği
Ortak/alan cırcır böceği
Bantlı cırcır böceği
Cırcır böceği
DOĞADAN HASAT YASAĞI
SFA, böceklerin doğadan hasat edilmemesi gerektiğini ve satıcıların böceklerin Yetkili Otorite tarafından düzenlenen tesislerde yetiştirildiğine dair belgeler sunmaları gerektiğini belirtti. Listede olmayan böceklerin de insan tüketimi için güvenli olduğunun doğrulanması gerekiyor.
BÖCEK BAZLI ÜRÜNLER
Böcek bazlı ithalata izin verilen ürünler arasında böcek yağı, böcek parçalarıyla zenginleştirilmiş pişmemiş makarna, yüzde 20 böcek parçaları içeren çikolata ve diğer tatlılar, tuzlanmış, salamura edilmiş, tütsülenmiş ve kurutulmuş arı larvası, marine edilmiş böcek larvası ve ipek böceği pupası bulunuyor.
YENİ BİR GIDA TRENDİ
SFA, "Böcek endüstrisi henüz yeni bir sektör ve böcekler burada yeni bir gıda maddesi olduğundan, böceklerin gıda olarak onaylanması için yönergeler koyan bir böcek düzenleme çerçevesi geliştirdi" dedi.
RESTORANLARDA BÖCEK MENÜLERİ
Singapurlu bir restoran zinciri, ipek böceği suşisinden solucan köftesine kadar 30 böcek odaklı yiyecek sunmaya hazırlanıyor. Yerel bir böcek proteini tedarikçisi, cırcır böcekleri ve un kurtları da dahil olmak üzere çeşitli entomolojik yenilebilir ürünler sunmayı planlıyor.
Singapur'da böceklerin gıda olarak kullanılması, hem yenilikçi hem de sürdürülebilir bir yaklaşım olarak dikkat çekiyor. Bu adım, böcek bazlı gıdaların gelecekte daha yaygın hale gelmesini sağlayabilir.