Diyanet İşleri Başkanlığı 15 Temmuz namaz vakitleri tablosunu resmi sitesi üzerinden yayınladı. Sabah, öğlen, ikinci, akşam ve yatsı ezanı vakitleri inananlar tarafından her gün kontrol ediliyor. Ancak oruç tutan pek çok kişi iftar yapacağı için özellikle akşam ezanı saatini dakikası dakikasına öğrenmek istiyor. Diğer yandan namaz vakitleri coğrafi konum nedeniyle hemen her ilde farklılık gösteriyor. Doğudaki iller için ezan saatleri daha erken olurken, batıya doğru ilerledikçe namaz saatleri de vakit olarak ilerliyor. Bu kapsamda büyükşehirlerden ilk olarak Ankara orucunu açarken, ardından İstanbul en son da İzmir için akşam ezanı okunuyor…
BUGÜN AKŞAM EZANI SAAT KAÇTA OKUNACAK?
İSTANBUL İÇİN AKŞAM EZANI SAATİ: 20:42
ANKARA İÇİN AKŞAM EZANI SAATİ: 20:24
İZMİR İÇİN AKŞAM EZANI SAATİ: 20:42
BURSA İÇİN AKŞAM EZANI SAATİ: 20:39
KONYA İÇİN AKŞAM EZANI SAATİ: 20:19
DİYANET İL İL AKŞAM EZANI SAATLERİ TABLOSU İÇİN BURAYA TIKLAYIN
AŞURE ORUCU AYIN KAÇINDA, KAÇ GÜN TUTULACAK?
Aşure Günü’nün hikmet ve bereketinden faydalanmak isteyen milyonlarca kişi bu özel günde oruç ibadeti ile karşılıyor. Ancak Aşure Günü’nde orucun kaç gün ve ne zaman tutulacağına ilişkin kimi zaman kafa karışıklığı yalanabiliyor. Bu konu ile ilgili olarak da en net bilgi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından paylaşıldı. Diyanet’ten yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Peygamberimiz Muharrem ayının 9–10. veya 10–11. günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Ancak Muharrem ayının sadece 10. gününü oruçlu geçirmek mekruhtur.”
Yalnızca Aşure günü oruç tutulması Yahudilere benzeme endişesi ile mekruh görülmüş, Muharrem ayının 10. günü ile birlikte 9. veya 11. günününü de oruçlu geçirmek tavsiye edilmiştir. Peygamberimiz (s.a.s.) Muharrem ayının sadece 10. günü oruç tutmamıştır (Tirmizî, “Savm”, 50) ve “Muharremin 9. ve 10. günü oruç tutunuz. Yahudilere muhalefet ediniz” buyurmuştur.Hz. Muhammed (S.A.V) Muharrem ayı orucuyla ilgili şöyle buyurmuştur;
“Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…” (Müslim, “Sıyâm”, 202)
“Aşure günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah’tan umarım.” (Tirmizî, “Savm”, 48)
Hazreti Aişe (r.ah) İslâm öncesinde, Mekke halkının oruç tutmakta olduğu aşure gününde peygamberimizin de oruç tuttuğunu bildirmekte... Allah Rasulü Medine’ye hicret ettikten sonra da bu orucu tutmuş ve müminlere de onuncu günü ile birlikte, bir gün öncesi veya sonrası ile oruçlu olmalarını tavsiye etmiş... (Ahmed b. Hanbel, VI, 244)