İtalya Başbakanı Giorgia Meloni göreve geldiği zamandan bu yana Çin’e ilk kez resmî ziyaret gerçekleştirdi. Pazartesi günü Pekin'deki Diaoyutai Devlet Konukevi'nde düzenlenen toplantıda Meloni, Şi'ye “Uluslararası düzeyde artan bir güvensizlik söz konusu ve Çin'in tüm bu dinamiklerin ele alınmasında çok önemli bir muhatap olduğunu düşünüyorum” dedi.
Meloni, iki ülkenin “istikrarın nasıl garanti altına alınacağı, barışın nasıl garanti altına alınacağı konusunda birlikte düşünmesi gerektiğini” söyledi.
Meloni, yaklaşık iki yıl önce göreve gelmesinden bu yana Çin'i ilk kez ziyaret ediyor ve ülkesinin geçen yılın sonlarında Pekin'in geniş Kuşak ve Yol altyapı projesinden ayrılmasıyla gerilen ilişkileri “yeniden başlatma” sözü verdi.
PEKİN VE ROMA İLİŞKİLERİ KÖKLÜ
Çin Devlet Başkanı da Pekin ve Roma arasındaki “köklü ve dostane” olduğu vurguladı.
Şi “Her iki taraf da hoşgörü, karşılıklı güven ve karşılıklı saygıyı destekliyor ve her biri kendi kalkınma yolunu seçiyor” dedi.
İtalya, 2019 yılında Çin'in Kuşak ve Yol girişimine katılan tek G7 ülkesi olmuş ancak ABD'nin baskısının da bir sonucu olarak geçen yıl projeden ayrılmıştı. Faşist İtalya'nın Kardeşleri (LfI) partisi lideri Meloni'nin başbakanlığındaki hükümet, anlaşmanın kendilerine bir fayda sağlamadığını savunmuştu. Yıllık ticaret verilerine göre, iki ülke arasındaki 73,9 milyar euroluk ticaret hacmi “büyük oranda Pekin'in lehineydi.” İtalya, Pekin'in ekonomik erişimine ilişkin endişeleri nedeniyle ABD'nin baskısıyla geçen yıl altyapı yatırım programından ayrılmış olsa da Roma, dünyanın en büyük ikinci ekonomisiyle daha güçlü ticari bağlar kurmak istediğinin sinyallerini verdi.
DENGELİ İLİŞKİLER KURMAYI UMUYORUZ
Görüşme sırasında Meloni, Şi’ye “mümkün olduğunca dengeli ticari ilişkiler kurmayı” umduğunu söyledi.
Bu arada Avrupa Birliği'nin ticaret politikası, Çin'in üretim odaklı kalkınma modelinin, Çinli firmaların zayıf iç talep karşısında ihracatı artırma arayışına girmesi nedeniyle ucuz mal akınına uğrayabileceği endişesiyle giderek daha korumacı bir hal aldı.
Temmuz ayında Avrupa Komisyonu, Çin'de üretilen elektrikli araçların ithalatına yüzde 37.6'ya varan ön gümrük vergisi uygulayacağını doğrulayarak Pekin ile gerilimi tırmandırdı.
Çinli yetkililer Brüksel'in geri adım atmaması halinde olası bir ticaret savaşı konusunda uyarıda bulundu.
İPEK YOLU RUHU KORUNMALI
İtalya, İspanya ve Fransa'nın gümrük vergilerini destekleyeceklerini belirtmelerine rağmen Pekin, Ekim ayında yapılacak bir oylamada Çin yapımı elektrikli araçlara daha fazla gümrük vergisi uygulanmasına karşı çıkmaları için AB üye ülkelerine lobi yapıyor.
Şi, görüşmenin başında Meloni'ye “Her iki taraf da karşılıklı gelişim için önemli fırsatlarla karşı karşıya. “Çin ve İtalya, İpek Yolu'nun ruhunu korumalı... böylece bu yol aracılığıyla Doğu ve Batı arasındaki iletişim köprüsü yeni bir döneme girebilir” ifadesinde bulundu.