Yapılan bilimsel araştırmalarda tükettiğimiz içeceklerin ve yiyeceklerin karaciğerimize doğrudan etki ettiği ortaya çıktı. Bazı içeceklerin de büyük fayda sağladığını belirtildi. Her gün tükettiğimiz bu içeceklerin karaciğere olan yararlarını genellikle fark etmiyoruz, ancak iltihaplanmayı azaltabilir, karaciğerin yağlanmasını önleyebilir ve hücresel hasarı engelleyebilirler.
KARACİĞERİ DESTEKLEYEN İÇECEKLER
Kahve:
2016 yılında yapılan bir araştırma, kahvenin karaciğer sağlığına önemli katkılarda bulunduğunu ortaya koydu. Araştırmalara göre, kahve tüketimi siroz ve kanser riskini azaltırken iltihaplanmayı önlüyor ve ciddi karaciğer hastalıklarına yakalanan kişilerde ölüm oranını düşürebiliyor. Günde en az üç fincan kahve içenlerin, karaciğerlerini koruma konusunda daha avantajlı olduğu belirtiliyor. Kahve, karaciğer hücrelerini serbest radikallerin zararından koruyarak yağ ve protein birikimini önlüyor.
Yeşil Çay:
2020'de yapılan 15 farklı çalışmada, yeşil çayın siroz hastalarında karaciğer enzimlerini düşürdüğü gözlemlendi. Ayrıca 2017'de gerçekleştirilen bir deney, yeşil çay içenlerin karaciğer kanserine yakalanma riskinin daha düşük olduğunu gösterdi. Karaciğere maksimum fayda sağlamak için günde en az dört bardak yeşil çay içilmesi öneriliyor.Ancak, karaciğer sağlığınızı korumak için bu içecekleri tüketmeden önce doktorunuza danışarak olası riskleri göz önünde bulundurmanız önemlidir.