Modanın başkenti Milano iki dev markanın işçi istismarı ile çalkalanıyor. Lüks tüketim deyince ilk akla gelen markalardan Dior ve Armani şu sıralar mahkeme ile başı dertte. Sebebi ise, yabancı işçilerin ucuz iş gücü için istismar edilmesi ile ilgili iddialardı.


MAHKEME İSTİSMARI ORTAYA ÇIKARDI


İtalya’nın Milano şehrinde Dior ve Armani markaları için lüks malların üretimini yapan atölyelerin yabancı işçileri çok ucuza çalıştırarak istismar ettiği ortaya çıktı. Mahkeme, Dior ve Armani’nin İtalya’daki üretim operasyonlarına kayyım atanmasına karar verdi.


PODYUMLAR İLE ATÖLYELER ARASINDA TEZAT VAR


İtalya’da ünlü markaların lüks mallarını üreten atölyelere düzenlenen baskınlar, Milano podyumları ile lüks malların üretimi arasındaki zıtlığı ortaya çıkardı.


DÜŞÜK ÜCRETLE YABANCI İŞÇİ ÇALIŞTIRIYOR


The Wall Street Journal’in haberine göre, Milano savcılarının yerel fabrikalardaki çalışma koşullarına ilişkin soruşturmasında, Dior ve Armani markalarına çanta ve deri mal üreten atölyelerin piyasanın çok altında ücretlerle yabancı işçi çalıştırdığı ortaya çıktı.


MİSLİYLE FARK VAR


Soruşturma belgelerine göre Dior, mağazalarda yaklaşık 2 bin 780 dolara sattığı bir el çantasının üretimi için bir tedarikçiye yaklaşık 57 dolar ödedi.


Armani ise mağazada 1800 euroya sattığı bir çanta bir tedarikçiye yaklaşık 157 dolar verdi.

Markalar ürünün dizayn, dağıtım ve pazarlama maliyetlerini ayrı ayrı karşılıyor.


‘MARKALAR KENDİNE SORMALI’


Savcılar, İtalya’da baskın düzenlenen bazı atölyelerin diğer moda markalarına da üretim yaptığını söyledi.


‘‘Ürünün üretim maliyeti neden bu kadar az?’’ diye sorgulayan Milano mahkeme sisteminin başkanı Fabio Roia, ‘‘Markalar bu soruyu kendilerine sormalı’’ dedi.


Savcılara göre, ‘İtalya’da üretilmiştir’ etiketli bazı lüks malların çoğu Çinli yabancı işçilerce yapılıyor. Üstelik yasal standartların epey altında koşullarda.


KAYYUM ATANDI


Armani, ‘tedarik zincirindeki istismar vakalarını asgariye indirmek için’ tedbir aldığını bildirdi.


Ancak mahkeme, lüks şirketlerin tedarik zincirlerini yeterince denetlemediğini vurgulayarak Dior ve Armani’nin İtalya’daki üretim operasyonlarına kayyım atanmasına karar verdi.


Şirketler bu bulgularla ilgili suçlamayla karşı karşıya kalmayacak.