Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın görev teslim törenine katılmak için bulunduğu Tahran’da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından ABD’nin popüler gazetelerinden New York Times çarpıcı bir iddia ortaya attı. Gazete, Haniye'nin, kaldığı konuta aylar öncesinden gizlice konulan bir bombanın patlatılmasıyla öldürüldüğünü ileri sürdü.
Haniye’nin ölümüne neden olan bombanın yaklaşık iki ay önce İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından korunan ve üst düzey misafirlerin ağırlandığı konuta gizlice sokularak Hamas liderinin kaldığı odaya yerleştirildiği öne sürüldü. Tahran'da bulunan Heniyye’nin gece 02.00 civarında odada olduğunun teyit edilmesinden sonra bombanın uzaktan kumanda ile patlatıldığı belirtildi.
FELAKET NİTELİĞİNDE BAŞARISIZLIK
Bombanın yoğun güvenlik önlemleri altında tutulan binaya nasıl sokulduğu ve haftalarca nasıl fark edilmeden orada kaldığı açıklanmadı. Böyle bir ihlalin İran için istihbarat ve güvenlik açısından "felaket niteliğinde bir başarısızlık" olduğu yorumu yapıldı.
Haberde, İsrail’in suikastla ilgili sorumluluğunu kamuoyuna açıklamadığı ancak İsrail istihbarat yetkililerinin, suikastın hemen sonrasında ABD ve diğer Batılı hükümetlere operasyonun ayrıntıları hakkında bilgi verdiği ifade edildi.
'İSRAİL CASUS YAZILIM YERLEŞTİRDİ'
Öte yandan bir diğer kritik iddia ise Lübnanlı gazeteci Eliya Magnier’den geldi. Magnier “İsrail istihbaratının, WhatsApp mesajı aracılığıyla Haniye’nin telefonuna casus yazılım yerleştirdiğini” ileri sürerek söz konusu yazılımla Hamas liderinin kaldığı yerin tespit edildiğini söyledi.
Magnier, “İsrail'in Hamas lideri İsmail Haniye'ye gönderilen bir WhatsApp mesajı aracılığıyla sofistike bir casus yazılım yerleştirdiği bildirildi. Bu yazılım İsrail istihbaratının Haniye'nin konakladığı binanın tam yerini tespit etmesini sağladı. Daha sonra Haniye, oğluyla yaptığı ve yerinin tam olarak tespit edildiği bir konuşmanın ardından suikasta uğradı” dedi.
“Casus yazılımın İsrailli siber istihbarat firması NSO Group tarafından geliştirilen Pegasus yazılımına benzediğini” belirten Magnier, “Pegasus, akıllı telefonlara sızarak operatörün mesajlara, fotoğraflara ve konum verilerine erişmesine ve hatta kullanıcının bilgisi olmadan telefonun kamerasını ve mikrofonunu kontrol etmesine olanak tanıyor” diye konuştu.
Maigner, “Haniye’nin öldürülmesi, bu yöntemlerin etkinliğini ve devlet aktörlerinin algılanan tehditleri etkisiz hale getirmek için ne kadar ileri gidebileceklerinin altını çizmektedir. Bu olay aynı zamanda mahremiyet ve bu tür güçlü gözetleme araçlarının yasadışı faaliyetler ve suikastlar için kötüye kullanılma potansiyeli konusunda önemli endişeleri de beraberinde getirmektedir” ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
Hamas lideri İsmail Haniye, İran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan'ın yemin töreni için bulunduğu Tahran'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmişti. Saldırının ardından Devrim Muhafızları Ordusu'nun yayınladığı bildiride, “Şüphesiz, İsrail rejiminin bu suçuna İran ve direniş cephesi, sert ve acı dolu karşılık verecektir” ifadeleri yer almıştı.
İran hükümeti, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin başkent Tahran'da kaldığı konuta gerçekleştirilen hava saldırısı sonucu öldürülmesinin ardından ülkede 3 günlük ulusal yas ilan edildiği duyurmuştu.
İran dini lideri Ali Hamaney, Haniye'nin hayatını kaybetmesine ilişkin yazılı açıklama yayımlamış ve açıklamada, “Katil ve terörist Siyonist rejim (İsrail), değerli misafirimizi evimizde şehit ederek bizleri derinden üzdü, ancak kendisine yönelik ağır bir cezanın da zeminini hazırladı. Haniye'nin kanının intikamını almayı vazifemiz olarak görüyoruz” ifadelerini kullanmıştı.