Yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak için bulunduğu İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutta Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Haniye için toplanırken, bazı üyeler İsrail'in saldırısını kınadı.
"ORTA DOĞU'DAKİ GELİŞMELER ENDİŞE VERİCİ"
Burada üye ülkeleri bilgilendiren Birleşmiş Milletler Siyasi ve Barış İnşası İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, Orta Doğu'daki gelişmeler nedeniyle sadece 1 hafta içinde tekrar acil oturumla toplanmak zorunda kaldıklarına dikkati çekti.
İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney dahil birçok üst düzey İranlı liderin Henniye'nin ölümünün intikamını alacaklarını duyurduklarını aktaran DiCarlo, aynı zamanda İran'da bazı devlet dışı silahlı grupların da İsrail'e cevap vereceklerini belirttiklerini kaydetti.
DiCarlo, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ise 3 cephede saldırı düzenlediğini, İran'la varoluşsal bir savaş içinde olduklarını söylediğini anımsattı.
Tahran'daki saldırının bölgede artan gerginlik ışığında gerçekleştiğine işaret eden DiCarlo, Gazze'de saldırıların kesintisiz sürdüğünü, Mavi Hat ve Lübnan'daki gelişmelerin endişe verici olduğunu dile getirdi.
"GERGİNLİK ARTIŞI ÇOK CİDDİ VE TEHLİKELİ"
DiCarlo, "Son günlerde düzenlenen farklı saldırılar çok ciddi ve tehlikeli gerginlik artışı teşkil ediyor" uyarısını yaptı.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in azami itidal çağrısını anımsatan DiCarlo, bölgesel barış ve istikrar için diplomatik çabalara ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Füzeler, SİHA'lar ve ölümlü saldırılarla iletişim sona ermeli" ifadesini kullandı.
Uluslararası toplumun birlikte hareket ederek çatışmanın büyümesini engellemek zorunda olduğunun altını çizen DiCarlo, "Bölgede gerginliği azaltmak için acil ve etkili diplomatik adımlara ihtiyaç var. Konsey bu konuda kilit rol oynuyor. Şimdi, daha fazla gecikmeden bunun tam zamanı" vurgusunu yaptı.
İRAN: UYGUN GÖRDÜĞÜMÜZ ZAMAN VE ŞEKİLDE CEVAP VERECEĞİZ
Siyonist, işgalci İsrail rejiminin terör faaliyeti sonucu Haniye'nin suikasta uğradığını aktaran İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Amir Saeid İravani, saldırının İsrail'in bölgedeki terör ve sabotaj faaliyetlerinin devamı olduğunu dile getirdi.
İravani, İsrail'in aynı zamanda siyasi bir gündeminin de olduğunu, bölgede barış ve istikrarı önceliklendiren yeni hükümetin ilk gününe gölge düşürmek istediğini söyledi.
İran'ın söz konusu saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını dile getiren İravani, "Uluslararası hukuk uyarınca meşru müdafaa hakkımızı muhafaza ediyoruz" açıklamasında bulundu.
"Uygun gördüğümüz zaman ve şekilde cevap vereceğiz" diyen İravani, İsrail'in suç ve terör faaliyetine kararlı şekilde cevap vereceklerini, İran'ın uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Şartı ilkelerine bağlılığını teyit etti.
İravani, bölgede barışın sadece bu ilkelere saygıyla sağlanacağını belirterek İsrail'in bölgedeki tüm ülkelere karşı saldırgan tutum içinde olduğunu söyledi.
İsrail rejiminin savaş çığırtkanı liderlerinin uluslararası hukukun temel ilkelerine hiçbir şekilde saygı duymadığını kaydeden İravani, ABD'nin de bu çerçevede sorumluluğu bulunduğunu göz ardı etmemek gerektiğini vurguladı.
"BMGK İSRAİL'İ SORUMLU TUTMAK İÇİN ACİLEN ADIM ATMALI"
İravani, uluslararası toplum ve BMGK'nin korkunç suçlara karşı sessiz kalmaması gerektiğinin altını çizerek, "BMGK'de 10 aydır, özellikle ABD olmak üzere yaklaşık 10 ülke, İsrail'in Gazze'de katliam ve bölgedeki kötü niyetli faaliyetlerinden sorumlu tutulmasını engelledi" ifadelerini kullandı.
Söz konusu ülkelerin sadece Filistin'in meşru müdafaa hakkını engellemediğini, aynı zamanda İsrail'in Filistin halkına karşı kıyım ve soykırımını meşrulaştırmaya çalıştığını belirten İravani, bu ülkelerin meşru müdafaa kavramının da yanlış yorumlanmasına yol açtığını söyledi.
İravani, "BMGK, İsrail'i bu saldırı eyleminden sorumlu tutmak için acilen adım atmalı" diyerek buna yaptırım ve başka tedbirlerin dahil edilmesi gerektiğini ancak bu şekilde uluslararası toplumun İsrail'in hain saldırılarını engelleyebileceğini kaydetti.
ABD VE İNGİLTERE, İRAN'I SUÇLADI
ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood ise İsrail'in kendini Hizbullah ve diğer teröristlerden koruma hakkı olduğunu belirterek sözlerine başladı.
ABD'nin İsrail'in Beyrut'un güney bölgesine düzenlediği saldırıya dahil olmadığını ifade eden Wood, "Hizbullah'ın bu saldırıdan sorumlu olduğuna dair hiçbir şüphe yok" değerlendirmesinde bulundu.
Wood, Hizbullah'ın İran'ın desteğiyle İsrail'e 8 Ekim'den beri saldırılar düzenlediğini kaydederek BMGK üyelerinin bu saldırıları kabul etmemesi gerektiğini ifade etti.
İran'ın BMGK kararlarına uymak zorunda olduğunu belirten Wood, BMGK'nin İran'ın bölgesel barış ve güvenliği tehdit eden davranışlarına karşı ilave tedbirleri gözden geçirmek zorunda olduğunu söyledi.
Wood, ABD'nin Haniye'nin ölümüyle de bir bağlantısı olmadığını kaydetti.
"Daha geniş bir savaş kapıda değil ve bu durumun üstesinden gelinebilinir" diyen Wood, İran ve desteklediği teröristlerin sürekli bölgesel çatışma riskini tetiklediğini dile getirdi, İran üzerinde nüfuzu bulunan BMGK üyelerinin Tahran'a baskıyı artırmasını talep etti.
"BARIŞ, BOMBALAR VE SİLAHLARLA SAĞLANAMAZ"
İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward da artan şiddetin kimsenin çıkarına olmadığının altını çizdi.
Acil itidal çağrısında bulunan Woodward, "Uzun vadeli barış, bombalar ve silahlarla sağlanamaz" ifadelerini kullandı.
İran destekli Husilerin İsrail'e saldırılarının sürdüğüne işaret eden Woodward, İran'ı suçlayarak bunun sonlanması gerektiğini söyledi.
Woodward, İngiltere'nin İsrail'in güvenliğine olan bağlılığının sarsılmaz olduğunu belirterek, İsrail'in meşru müdafaa hakkı bulunduğunu kaydetti.