Kütahya’dan hangi fay hattı geçiyor? Kütahya fay hattı nereden, hangi ilçelerden geçiyor? AFAD Kütahya fay hattı haritası

Kütahyalı vatandaşlar, güne depremlerle uyandı. 25 Nisan 2025 Cuma günü saat 07:23’te 4.5 büyüklüğünde, saat 10:20’de ise 4.6 büyüklüğünde depremler oldu. Deprem nedeniyle Kütahya Simav ve çevre köylerde eğitime 1 gün ara verildi. Simav’da peş peşe meydana gelen depremler, bölgedeki sismik hareketliliğin arttığını gösteriyor. Yaşanan sarsıntıdan sonra vatandaşlar, Kütahya fay hattı haritasını ve depreme dayanıklı bölgeleri araştırmaya başladı. Peki, Kütahya’dan hangi fay hattı geçiyor? Kütahya fay hattı nereden, hangi ilçelerden geçiyor?
KÜTAHYA’DAN HANGİ FAY HATTI GEÇİYOR?
Türkiye’nin Batı Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Kütahya, geçmişteki depremleri ve diri fay hatlarıyla dikkat çekiyor. Simav, Gediz ve Emet gibi ilçeleri, aktif fay üzerinde yer alıyor. Bu bölgelerde daha önce büyük depremler meydana geldi. Gediz Fayı, Simav Fay Hattı ve Emet-Gediz Fay Hattı, bölgedeki en aktif fay hatları arasında bulunuyor. Bu fay hatları, kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanıyor. Kütahya merkezine yakın Tavşanlı Fayı ve Hisarcık Fayı gibi daha küçük ölçekli fay hatları da aktif kabul ediliyor.
KÜTAHYA FAY HATTI NEREDEN, HANGİ İLÇELERDEN GEÇİYOR?
Kütahya’dan geçen fay hatları arasında; Simav fayı, Gediz fayı, Emet-Gediz Fayı, Kütahya Fayı ve İzmir-Bursa Fayı bulunuyor.
Hisarcık ilçesi, Kütahya’da sağlam zemin yapısıyla ön plana çıkıyor. Bundan dolayı yeni yerleşim alanları için tercih edilebilir bir bölge. Simav ilçesinin bazı bölgeleri de sağlam zemine sahip. Fakat bu bölgelerde de aktif fay hatlarının etkisi göz önünde bulundurularak dikkatli bir yapılaşma planlaması yapılması önemli.
KÜTAHYA’DA YENİ FAY BULUNDU
Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre; Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Cafer Özkul, yaşanan depremlerin daha önce bilinmeyen bir fay hattında meydana geldiğini duyurdu. Özkul, şunları söyledi:
"Simav'da 19 Nisan'dan bu yana 100'ün üzerinde deprem meydana gelmiştir. Bu depremlerin en büyüğü dün akşam 4,3 büyüklüğünde olmuştur. Bu depremlere baktığımızda 19 Nisan'dan 21 Nisan'a kadar büyüklüklerinin arttığını görüyoruz. 21 Nisan'dan itibaren de artık deprem büyüklüğünün azaldığını görüyoruz."
Prof. Dr. Özkul, Yemişli köyü yakınlarındaki sismik aktivitelerin büyük deprem üretebilecek 3 önemli fay zonu arasında olduğunu bildirdi ve şöyle devam etti:
"Yemişli çevresindeki depremler Simav Fay Zonu, Emet-Gediz Fay Zonu ve Naşa Fay Zonu arasında kalan bir bölgede yer alıyor. Küçük ölçekteki bu depremler, daha önce tespit edilmemiş ve haritalanmamış bir yerde gerçekleşti."
Kaynak:ekoltv.com.tr