Prof. Dr. Kırık değerlendirdi: Büyük depremde iletişim aksarsa ne olacak?

Depremle birlikte GSM operatörlerinin yetersiz olduğuna ilişkin şikayetler gündeme geldi. Ulaşım ve Altyapı Bakanı Uraloğlu sorunun normalin 10 katı üzerinde bir yüklenmeden kaynaklı olduğunu söyledi. Peki ama daha büyük bir depremde operatörler bu yoğunluktaki iletişim talebini karşılayabilecek mi? Prof. Dr. Ali Murat Kırık cevapladı.
Prof. Dr. Kırık değerlendirdi: Büyük depremde iletişim aksarsa ne olacak?

İstanbul'daki 6.2'lik depremin ardından GSM operatörlerinde yaşanan aksaklık nedeni ile vatandaşlar panik yaşamıştı. Ulaştırma ve Altyazı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, "Mevcut aramaların yüzde 75'ini karşıladık. Yüzde 25'iyse maalesef onları karşılayamadık. Çünkü 7 ila 10 kat artış olmuştu" sözleriyle açıklama yapmıştı. Ekol TV ekranlarına konuk olan Prof. Dr. Ali Murat Kırık, depremde iletişimin neden koptuğunu açıkladı.

Prof. Dr. Kırık şu ifadeleri kullandı:

HERKES AYNI ANDA TELEFONLARA SARILDI

Deprem gibi büyük afet anlarında herkes aynı anda telefonlarına sarılıyor. İster istemez normalde binlere kişilik kullanım kapasitesine sahip olan baz istasyonları ve operatörler bir anda milyonlarca kişinin eş zamanlı bir şekilde sesli çağrı talepleriyle karşı karşıya kalınca telefonlar kimi zaman çekmiyor kimi zaman da sinyal alamıyor.

KAPASİTE GEREKENDEN DÜŞÜK

Dün Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, sesli görüşmelere 7-10 kat, internete de yaklaşık 2.5 kat talep artışı yaşandığını açıklamıştı. Baz istasyonlarında iki tip sistem vardır: bir tanesi veri aktarımını sağlar, bir tanesi de sesli görüşme paketlerini sağlar. Kapasite düşük olduğu için aramalar sağlanamıyor.

AYRI ÇELİK KULELERE KURULMALI

Türkiye deprem ülkesi ve İstanbul’da 16 milyon kişi yaşıyor. Çökmenin bile yaşanmadığı, insanların sadece panikle camdan atlayıp hastanelik olduğu bir ortamda çok daha uzun bir deprem olmuş olsaydı yüzde 25’lik talebin karşılanmamasını nasıl derecelendirirdik? Şimdi binaların üstüne baz istasyonları kuruluyor. Ama bu binaların temel ve zemin etütleri ne kadar gerçekleştirildi? Baz istasyonları binaların üzerine inşa edilmemeli, ayrı çelik kulelere kurulmalı.

Kaynak:EKOL TV