Enflasyonun açıklanmasıyla birlikte emeklinin yılın ikinci yarısında alacağı zam netleşti. Ancak, emekli yapılacak zammı yetersiz buluyor. Hem siyasiler hem de emekli kesimi zamma ek iyileştirme için hükümetten yeni düzenleme için talepte bulunuyordu.


AK PARTİ VE HÜKÜMETİN KURMAYLARI EMEKLİYİ KONUŞACAK


Emekli tarafında zam beklentilerinin artmasıyla birlikte AK Parti kurmayları kritik bir zirve gerçekleştirecek. Alınan bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş emekli maaşlarını görüşmek için bir araya gelecek.



SEYYANEN ZAM GÜNDEMDE YOK


Kök maaşı 10 bin TL’nin altında olan yüz binlerce emeklinin yüzde 24.73’lük zamma rağmen yapılan hesaplamalarda ‘sıfır’ zam alacağı ortaya çıkmıştı. Bu kesim için eğer bir Meclis düzenlemesi yapılmazsa en düşük maaş seviyesi olan 10 bin TL’yi almaya devam edecekleri, önemli bir kısmının ise bu rakamı çok küçük miktarlarda geçeceği SGK uzmanları ve ekonomistler tarafından dile getirilmişti.

Enflasyonun açıklanmasının ardından en düşük maaş alacak emeklilerin ve özellikle de asgari ücretlinin sorununa çözüm yolları ekonomik program gerekçe gösterilerek kapanmıştı. Yine de toplumun büyük kesiminde seyyanen zam beklentileri yükselmiş, uzmanların önerisi de seyyanen zam olmuştu.


Kulislerde AK Partili kaynaklar emekli maaşı düzenlemesinde seyyanen zammın gündemde olmadığını belirtiliyor. CNBC-e’nin haberine göre,  AK Parti kurmayları, milletvekilleri ve yerel yönetimlerden gelen geri bildirimlerin ardından çözüm arayışına başladı. Alt kademelerden gelen bilgiye göre, özellikle 31 Mart seçimlerinde AK Parti’nin bazı önemli belediyeleri kaybetmesinde emeklilerin durumunun belirleyici olduğu ifade edildi. Asgari ücretle ilgili herhangi bir çalışma yapılmazken, emeklilerle ilgili ise formül arayışları başladı.


EMEKLİYE ÇÖZÜM OLACAK TÜM SEÇENEKLER MASADA


Maaş artışları için ilk aşamada kök maaşlar artırılarak en düşük maaşın 12 bin lira seviyelerinde belirlenmesi üzerinde duruldu. Ancak en düşük maaşın üzerinde alan ve uzun yıllar prim ödeyen emeklilerle en düşük maaş düzeyindeki emekliler arasındaki makas daralacağı için bu formüle şüpheyle yaklaşıldı.


Bunun yerine 2 bin lira ile 2 bin 500 lira arasında bir seyyanen zam yapılarak makas korunurken en düşük maaş seviyesinin yukarı çekilmesi çalışıldı. Ancak bu bütün SGK ve Bağ-Kur emeklilerine zam yapılması anlamına geleceği için, Hazine’ye ve sosyal güvenlik sistemine çok yüksek maliyet üretecek bir formül olarak değerlendirildi. Kaynaklar, yılın ikinci yarısı için yüzde 19,3 oranında zam yapılan memur emeklilerinin de seyyanen zam beklentisinin oluşacağına da dikkat çektiler.



HAZİNE’YE YÜK OLMAYACAK ZAM GÜNDEMDE


Bu çerçevede hem kök maaş sorununu çözecek hem de Hazine’ye yükü çok fazla olmayacak bir çözüm arayışının devam ettiği öğrenildi. Siyasi değerlendirmelerde bu çalışmanın yapıldığının açıklanmasından sonra artık geri adım atılamayacağı, en uygun çözüm üretilerek memnuniyetsiz kitle büyüklüğünün asgari düzeyde tutulmasına çalışıldığı vurgulandı.


ZAM TEKLİFİ MECLİS’E GELECEK


Üretilecek çözümün TBMM’de kabul edilmesi zorunluluğu aynı zamanda tatil öncesinde hızlı hareket etme ihtiyacı da yaratıyor. Düzenleme önce Hazine ve Maliye Bakanlığı'na daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak.

Bu süreçlerin ardından en düşük emekli maaşını artıracak teklif Meclis'e gelecek. Emekli maaşı düzenlemesinin bu aya yetişmemesi halinde, oluşacak fark bir sonraki maaş ile hesaplara geçecek.