Sahte dullar yandı! Aldıkları yetim maaşını faiziyle geri ödeyecekler

Yetim maaşı almak için eşlerinden boşanarak aynı evde yaşayanlar yandı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) anlaşmalı boşanan 2 bin 404 kişiyi tespit ederek maaşlarını kestiği gibi ödenen paralarında faiziyle ödenmesi için işlem başlattı.
Sahte dullar yandı! Aldıkları yetim maaşını faiziyle geri ödeyecekler

SGK yetim maaşı almak için anlaşmalı boşanan kişileri tek tek tespit etti. 2 bin 404 kişi aldıkları paraları faiziyle ödeyecek. Ayrıca yasal işlem başlatılan bu kişilerden ödenen paralar faiziyle geri alınacak.

DENETİMLER SIKLAŞTI

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kayıt dışı istihdam, sahte iş yeri, sahte sigortalı ve diğer usulsüzlüklere yönelik denetimlerini, sayısı 3 bini bulan denetmenlerce yürütmeye devam ederken sahte boşanmaları da takibe aldı. Bu kapsamda hileli boşanma yaparak babalarından maaş almayı sürdüren kadınların peşine düşen SGK, 2024'te yetim maaşı alabilmek için eşinden boşanan fakat boşandığı eşiyle aynı evde yaşamaya devam edenlere yönelik Türkiye genelinde 3 bin 2 denetim yaptı.

ekran-goruntusu-2025-03-10-092457.png

AYLIKLARI KESİLECEK

Söz konusu denetimlerde, 2 bin 404 kişinin hileli boşanma yoluyla aylık aldığı tespit edildi. Bu kişiler hakkında yasal işlem başlatıldı, SGK tarafından ödenen aylıklarının faiziyle alınması için gerekli adım atıldı. SGK'dan aylık bağlatmak için öteden beri çeşitli hilelere başvuruluyor. Bekar kız çocuklarına sağlanan ölen anne babalarından yetim aylığı hakkından yararlanmak için eşiyle muvazaalı olarak boşanma uygulaması en yaygın yöntemi oluşturuyor. Hatta ölüm döşeğindeki kayınpederinden dul aylığı bağlatmak için kocasından boşanıp kayınpederiyle resmi nikah kıyanlara bile rastlanıyor.

CEZAİ YAPTIRIMI VAR

SGK, hileli boşanma durumunda hem aylık kesiyor hem de cumhuriyet savcılıklarına, dolandırıcılık iddiasıyla suç duyurusunda bulunuyordu. Yapılan yargılamada, devleti dolandırmaktan dolayı 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası isteniyordu. Ancak dolandırıcılık iddiasını kanıtlamak çok zor olduğu için uzun süren yargılamalar genellikle SGK'nın aleyhine sonuçlanıyordu. SGK bu nedenle yönetmeliği değiştirerek suç duyurusunda bulunma uygulamasından vazgeçti ancak aylıkları kesmeye devam etti. SGK suç duyurusunda bulunmasa da boşanmanın hileli olduğu sonucuna varırsa, boşanma kararı iptal edilebiliyor. Bu durumda hukuki ve cezai yaptırımlar doğuyor. SGK bugüne kadar yaptığı denetimlerde her yıl ortalama 2 bin hileli boşanma tespit ediyor.

KAYIT DIŞINA 2 MİLYAR CEZA

SGK hileli boşanmaların yanı sıra geçen yıl kayıt dışı istihdamla mücadele için 124 bin 982, sahte iş yeri ve sahte sigortalılığa yönelik ise 12 bin 684 iş yerini denetledi. SGK'nin 2024'teki denetimlerinde, 2 bin 114 iş yerinin sahte olduğu ortaya çıkarılırken, çalışmadığı halde sigorta primi ödenen ya da sahte iş yeri üzerinden sigortalı gösterilen toplam 94 bin 740 kişinin sigortası iptal edilmişti. Kayıt dışı istihdam nedeniyle bu iş yerlerine 2 milyar 36 milyon lira ceza kesilmişti.

DENETMENLER, DEDEKTİF GİBİ İZ SÜRÜYOR

SGK hileli boşanmayı birçok yöntemle tespit ediyor. Çoğunlukla Alo 170 hattına gelen ihbarlar değerlendiriliyor. İhbarlar daha çok kişilerin komşusu, kardeşi gibi yakınları tarafından yapılıyor. İhbarlar sıraya konulup kamu kurumlarından alınan bilgilerle adresten çevre soruşturması yapılıyor. İlk olarak şikayetçi olan kişilerden yazılı ifade alınıyor. Sonra ekipler bir dedektif gibi inceleme yapmaya başlıyor. Önce muhtardan bilgi alınıyor. Komşularından, marketinden, çevresindekilerden ifadeler alınıyor. Genelde olumsuz bir görüntü yaşanmaması için eve gidilmiyor. Çevreden gizli soruşturma yapılıyor.

Kaynak:Akşam Gazetesi