Kamu işçilerine ne kadar zam yapılacak? 2025 TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in zam talebi yüzde kaç?

TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in kamu işçileri için sunduğu zam talebi, 600 bin işçiyi yakından ilgilendiriyor. Kamu sektöründe çalışan işçilere yapılacak zamla ilgili 21 maddelik bir taslak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunuldu. Taslakta, kamuda günlük en düşük ücretin 1800 liraya yükseltilmesi talep ediliyor. İşte, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in sunduğu zam teklifi…
Kamu işçilerine ne kadar zam yapılacak? 2025 TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in zam talebi yüzde kaç?

TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in kamu işçilerine yönelik sunduğu zam talebi, 600 bine yakın işçiyi ilgilendiriyor ve bu talep, kamu sektöründeki birçok kurum ve kuruluşu kapsıyor. 21 maddelik taslakta en dikkat çeken talepler arasında günlük en düşük ücretin 1800 liraya çıkarılması yer alıyor. Peki, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunulan bu zam teklifinde hangi konular öne çıkıyor? Kamu işçilerine ne kadar zam yapılması talep ediliyor? İşte, detaylar...

KAMU İŞÇİLERİNE YÜZDE KAÇ ZAM YAPILACAK?

TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, 2025-2026 yıllarına yönelik kamu işçilerinin ücret artışını belirleyecek olan Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü için ortak zam talebini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sundu. Bu taslak, Karayolları, demiryolları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastaneler gibi kamu kurumlarındaki yaklaşık 600 bin işçiyi ilgilendiriyor.

EN DÜŞÜK GÜNLÜK ÜCRET 1800 TL'YE YÜKSELECEK

Taslakta, kamuda en düşük ücretin günlük 1800 liraya çıkarılması talep edildi. Bunun ardından işçilere kıdem zammı yapılması ve bu zammın 2025 yılının ilk altı ayında yüzde 50 oranında artırılması istendi.

2024/12/10/memur2.jpg

2025 VE 2026 YILLARINDA ZAM TALEPLERİ

TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, 2025'in ikinci yarısı ile 2026'nın ilk ve ikinci altı aylarında işçilere yüzde 25 zam yapılmasını ve her dönem için yüzde 10 refah payı verilmesini talep etti. Ayrıca, talep edilen zam oranlarının enflasyonun altında kalması durumunda, oluşacak enflasyon farkının işçilere ödenmesi gerektiği belirtildi.

"FEDAKARLIK ÇALIŞANDAN OLMAZ"

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ağar, bu taslağın işçilerin yaşadığı ekonomik kayıplar göz önünde bulundurularak HAK-İŞ ile birlikte hazırlandığını ifade etti. Ayrıca, grev gibi son çarelere başvurmanın zor bir süreç olduğunu ancak işçilerin geçim şartları dikkate alınarak orta bir yol bulunmasını talep ettiklerini söyledi.

"AMACIMIZ SOKAĞA ÇIKMAK DEĞİL"

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Sert, taşeron işçilerin kadroya geçişi sırasında dışarıda bırakılan işçilerin kadro talebini dile getirdi ve yeni dönemde çalışanların alın terlerinin karşılığını almak istediklerini belirtti. Sert, sokağa çıkmak gibi bir amacının olmadığını vurgulayarak, çalışanların ve işverenlerin mutlu olacağı bir ortam yaratmak istediklerini ifade etti.